X

Σκάνδαλο κατασκοπείας με «θύτες» και τις ΗΠΑ

Μετά τη Γερμανία και οι ΗΠΑ αποκαλύπτεται ότι κατασκόπευαν την Τουρκία.

Ant1news

Με τίτλους όπως: «Ο Ομπάμα κατασκόπευε και αυτός την Τουρκία» (Hurriyet), «Τι φίλος!», (Posta), «Υποκριτική φιλία», (Milliyet), «Και η Βρετανία κατασκόπευε την Τουρκία» (Bugun), «Το Σαν Μαρίνο είναι η μόνη χώρα που δεν κατασκόπευε την Τουρκία» (Birgun), υποδέχθηκε σήμερα ο τουρκικός τύπος τις χθεσινές αποκαλύψεις από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία κατασκόπευαν την Τουρκία.

Όπως αποκαλύπτεται, η Τουρκία ήταν ο παλαιότερος εταίρος της γερμανικής NSA στην Ασία. Για χρόνια Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες, παρείχαν στήριξη στην τουρκική κυβέρνηση, στον αγώνα της κατά του ΡΚΚ.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι ο πιο στενός σύμμαχος και φίλος της Τουρκίας, οι ΗΠΑ, φέρθηκε στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που φέρθηκε σε εχθρούς, όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα. Εικάζεται ότι οι ΗΠΑ από καιρό είχαν υποψίες για τις σχέσεις του επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν με το Ιράν.

Όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ είχαν εγκαταστήσει ειδικές ομάδες στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα για να κατασκοπεύουν την Τουρκία. Η ΜΙΤ τώρα σχεδιάζει να εισάγει ανιχνευτή ψεύδους προκειμένου να αποτρέψει μελλοντικές παρακολουθήσεις, ενώ εκτιμά ότι οι παρακολουθήσεις στην Τουρκία αποτελούσαν ένα κυνήγι κατασκοπείας μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αρίντς, μετά το τέλος του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι για το θέμα κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας και ζητήθηκαν εξηγήσεις.