X

«Η Τουρκία θα πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους»

Διαβεβαιώσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Ant1news


Η Άγκυρα θα πολεμήσει εναντίον του ΙΚ, αλλά θα επιμείνει και στην πτώση του καθεστώτος Άαντ διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

«Θα πολεμήσουμε αποτελεσματικά εναντίον τόσο αυτών (του Ισλαμικού Κράτους), όσο και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή. Αυτή θα είναι πάντα η προτεραιότητά μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ταυτοχρόνως πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε, επίσης, να δίνουμε προτεραιότητα στο στόχο της απομάκρυνσης του συριακού καθεστώτος, στην ενίσχυση της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και θα ενθαρρύνουμε ένα συνταγματικό, κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης το οποίο θα εκπροσωπεί όλους τους πολίτες».

Σύμφωνα τον Ερντογάν η Άγκυρα είναι «ανοιχτή και έτοιμη για κάθε συνεργασία όσον αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που επιδιώκει προσωρινές λύσεις ούτε είναι μια χώρα που θα επιτρέψει άλλοι να επωφεληθούν από αυτό».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συμπλήρωσε πως «οι τόνοι από βόμβες απλώς και μόνο θα καθυστερήσουν την απειλή και τον κίνδυνο» δηλώνοντας, παράλληλα, ότι η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων στη Συρία είναι επίσης προτεραιότητα της χώρας του.

Η τουρκική ηγεσία φοβάται ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αν δεν συνοδευτούν από μια ευρύτερη στρατηγική, πιθανόν θα ενισχύσουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και θα οδηγήσουν τους Κούρδους μαχητές που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους σε συμμαχία με τους εξεγερμένους Κούρδους της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει, ήδη, αναπτύξει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στη μεθόριο με τη Συρία καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις, ενώ ζητεί από την Εθνοσυνέλευση  άδεια επέκτασης της εντολής στις ένοπλες δυνάμεις για στρατιωτική δράση στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Η Τουρκία έχει σύνορα 1.200 χιλιομέτρων με το Ιράκ και τη Συρία, ενώ  φιλοξενεί 1,5 εκατ. Σύριους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο.