X

Κουρδικό κύμα οργής για την πόλη Κομπανί στην Τουρκία

Σε 22 πόλεις 16 άνθρωποι, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες είναι τραυματίες από τα βίαια επεισόδια.

Ant1news

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην πόλη Κομπανί της Συρίας, ωστόσο, σήμερα οι τζιχαντιστές φαίνεται να υποχωρούν από κάποια σημεία της πόλης μετά τους χθεσινούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Το τίμημα, πάντως, φαίνεται να το πληρώνει η Τουρκία. Σε 22 πόλεις 16 άνθρωποι, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες είναι τραυματίες μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν όταν Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίον των τζιχαντιστών και ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να στηρίξει τους Κούρδους του Κομπάνι.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το επόμενο βίντεο όπου φαίνεται ένας διαδηλωτής να αρπάζει το όπλο αστυνομικού και να απειλεί συμπολίτες του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης:



Σε αρκετές περιπτώσεις συγκρούστηκαν με ομάδες ισλαμιστών στην Τουρκία, ενώ στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ τοποθετήθηκαν και δυνάμεις στρατού για να ελέγξουν την κατάσταση.

Μασκοφόροι τη στιγμή που βάζουν φωτιά σε λεωφορεία:

Σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε σύσκεψη για θέματα ασφαλείας.

Σε συναγερμό είναι η τουρκική αστυνομία σε όλη τη χώρα, η οποία έχει αναστείλει τις άδειες όλου του προσωπικού της, ενώ σε 5 πόλεις της Τουρκίας τέθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Πρόκειται για το Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν, Μάρντιν, Σιίρτ και Βαν.

Οι τζιχαντιστές έχουν φτάσει μέχρι την πόρτα της Τουρκίας αλλά η Άγκυρα ακόμη κρατά στάση ... επιφυλακής.

Αυτή τη στιγμή η Άγκυρα περιορίζεται στο ρόλο του πληροφοριοδότη. Πολεμικά της Τουρκίας πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις στη Συρία και δίνουν πληροφορίες στους συμμάχους για στόχους των τζιχαντιστών τους οποίους χτυπούν αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τα οποία απογειώνονται από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε χθες το βράδυ με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ αύριο αναμένεται να φτάσει στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα Τζον Άλλεν αλλά και ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ Ζενς Στόλντενμπεργκ.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε συνέντευξή του σε αμερικανικό κανάλι ανέφερε ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή προστατεύει η ίδια τα σύνορά της και προσπαθεί να εμποδίσει την επίθεση των τζιχαντιστών εναντίον της». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αν οι τζιχαντιστές κάνουν κάτι τέτοιο δεν θα είναι και τόσο έξυπνο εκ μέρους τους.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ζητήσει ήδη από το ΝΑΤΟ να έχει έτοιμο το σχέδιο επέμβασης σε περίπτωση που υποστεί επίθεση από τους τζιχαντιστές.