X

Νέα νύχτα ταραχών με νεκρούς στην Τουρκία

Καζάνι που βράζει είναι η Τουρκία, με τους κούρδους διαδηλωτές να πέφτουν νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Ant1news

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν και χθες το βράδυ οι δρόμοι στην Κωνσταντινούπολη, από τις διαδηλώσεις Κούρδων, οι οποίοι καταγγέλλουν την αδράνεια της τουρκικής κυβέρνησης έναντι των τζιχαντιστών του ΙΚ, ενώ εκείνοι προελαύνουν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας.

Στις μολότοφ των διαδηλωτών και στους πυροβολισμούς ενός εξ αυτών, που είχε καλύψει το πρόσωπό του με μάσκα, οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με υδροφόρες, με ρίψη δακρυγόνων, ακόμη και πραγματικών πυρών στον αέρα.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές υπάρχουν αναφορές και για παρουσία στρατιωτών στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία μετρά 35 νεκρούς μέσα σε λίγες μέρες, ενώ μέχρι και στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έγινε διαμαρτυρία.



Η κατάσταση στην υπόλοιπη Τουρκία μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου, με τους νεκρούς να έχουν φθάσει ήδη στους 35 μέσα σε μόλις 4 ημέρες.

Στο Γκαζίαντέπ της ΝΑ Τουρκίας χθες στις 9 το βράδυ, 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, μετά από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών.

Σφοδρές συγκρούσεις καταγράφονται στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου επαναδραστηριοποιήθηκε η τουρκική Χεζμπολάχ, μία οργάνωση που συμπαθεί τους μαχητές του ΙΚ και είναι αντίπαλος του ΡΚΚ.

Στο Ντιγιάρμπακιρ έληξε η απαγόρευση κυκλοφορίας και αυτοκίνητο της αστυνομίας δέχτηκε επίθεση. Η αστυνομία απάντησε με αποτέλεσμα να υπάρξουν 4 τραυματίες. Επίσης στο Ντιγιάρμπακιρ λεηλατήθηκαν δύο καταστήματα όπλων και κλάπηκαν 100 ντουφέκια.



Στo Μπινγκιόλ σε επίθεση στην επαρχιακή αστυνομική ασφάλεια υπήρξαν δύο νεκροί. Ο διευθυντής της ασφάλειας τραυματίστηκε.

Εκκλήσεις για να σταματήσει η βία

Χθες όλοι, ακόμη και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμριτάς που είχε καλέσει τον κόσμο να βγει στους δρόμους, έκαναν έκκληση να σταματήσει η βία. Μάλιστα ενημέρωσε ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν τους έστειλε γραπτό μήνυμα από τη φυλακή Ιμραλί ζητώντας να μείνει ανοιχτό το κανάλι διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση. «Έναντι του κινδύνου της προβοκάτσιας πρέπει να επιταχυνθεί ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις», αναφέρει στο μήνυμά του ο Οτσαλάν.

O αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Μάρτιν Ντέμπσι, προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Νετζντέτ Οζέλ στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συζητήσουν σχέδια ενάντια στους τζιχαντιστές και ο Τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε την πρόσκληση...

Η εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζεν Ψάκι, είπε ότι κανένας δεν περιμένει να διεξάγει μόνος του τέτοια επιχείρηση και γι’αυτό συζητάμε με την Τουρκία τους τρόπους δράσης, απαντώντας στην Τουρκία για το ότι δεν μπορεί να κάνει μόνη της χερσαία επιχείρηση.

Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν στην Άγκυρα Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιωτικοί, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση χθες του απεσταλμένου του Ομπάμα στην Τουρκία, Τζον Άλλεν, και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προειδοποιήσεις του Ιράν προς την Τουρκία

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι δεν θα δώσει άδεια για να ανατραπεί ο Άσαντ στη Συρία. «Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να εισέλθει στα συριακά εδάφη, θα έρθει αντιμέτωπος με άσχημα αποτελέσματα και για αυτό έχουμε προειδοποιήσει την Τουρκία», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Τα χριστιανόπουλα της Τουρκίας θα διδάσκονται τη θρησκεία τους στα σχολεία

Τα χριστιανόπουλα της Τουρκίας θα διδάσκονται κι αυτά τη θρησκεία τους με απόφαση τουρκικού υπουργείου Παιδείας

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία ρηξικέλευθη απόφαση του τουρκικού κράτους.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Ναμπί Αβτζί, υπέγραψε τη σχετική απόφαση και πλέον οι Χριστιανοί μαθητές στην Τουρκία θα μπορούν να διδάσκονται τη θρησκεία τους.

Τώρα αναμένουμε να δούμε την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Θα είναι παπάδες του Πατριαρχείου που θα διδάσκουν; Θα είναι καθηγητές από Ελλάδα;

Βέβαια χριστιανοί είναι και οι Αρμένιοι, για τους οποίους θα ισχύσει το ίδιο.