X

Ο «Λευκός οίκος» του Ερντογάν προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Η απίστευτη χλιδή και τα νομικά προβλήματα που συνοδεύουν την κατασκευή του, έφεραν σε δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο.

Ant1news

Η Τουρκία θα έχει και επίσημα από σήμερα το δικό της... Λευκό οίκο, το νέο προεδρικό μέγαρο που ονομάζεται Ακ Σαράι και μεταφράζεται ως λευκό παλάτι. Τα εγκαίνια του θα πραγματοποιηθούν σήμερα, ανήμερα του εορτασμού της ημέρας της Δημοκρατίας στην γείτονα χώρα και το όλο θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν.

Το θέμα της κατασκευής του παλατιού αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον Τούρκο πρόεδρο και κατασκευάστηκε σε μια έκταση που αποτελούσε την φάρμα του Κεμάλ Ατατούρκ η οποία είχε χαρακτηριστεί ως δασική. Οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και οι προσφυγές που εκκρεμούν δεν πτόησαν τον Ερντογάν , ο οποίος στην αρχή του χρόνου σε δηλώσεις του είχε προκαλέσει λέγοντας πως όποιος τολμά ας το κατεδαφίσει, μπορεί να σταμάτησαν τις εργασίες προσωρινά αλλά εγώ θα το ολοκληρώσω.

Η αρχική πρόθεση ήταν το παλάτι να χρησιμοποιηθεί ως πρωθυπουργική κατοικία, αλλά στη συνέχεια ο σχεδιασμός μεταβλήθηκε και θα χρησιμοποιηθεί ως προεδρικό μέγαρο θέτοντας σε αχρηστία το ιστορικό παλάτι Τσανκάγια, το οποίο πιθανότατα θα μετατραπεί σε μουσείο.

Η κατασκευή του σύμφωνα με τον Τουρκικό τύπο στοίχισε περίπου 350 εκ. ευρώ και στα 300.000 τμ, που καλύπτει περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις που ξεχειλίζουν από χλιδή. Υπάρχει ένα κτίριο που προορίζεται αποκλειστικά για συναντήσεις με ξένους ηγέτες, ξενώνες, κήποι, πάρκα, ακόμα και συνεδριακό κέντρο. Το γραφείο του Ερντογάν είναι εμπνευσμένο από τον Αμερικανικό Λευκό Οίκο και έχουν τεθεί υπερσύγχρονες προδιαγραφές που καθιστούν αδύνατη την παρακολούθηση και τις υποκλοπές.

 Η δε κατασκευή του είναι τόσο ανθεκτική που μπορεί να αντέξει ακόμα και σε επίθεση πυραύλου!