X

Επίθεση Τούρκων εθνικιστών σε Αμερικανούς ναύτες

Τους «έλουσαν» με πορτοκαλί μπογιά και τους κυνήγησαν σε δρόμο στις ακτές του Βόσπορου.

Ant1news


Στόχος Τούρκων εθνικιστών έγιναν 3 ναύτες του στόλου των ΗΠΑ σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης

Στο βίντεο, όπου καταγράφεται η επίθεση και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Ένωση Τουρκικής Νεότητας, εμφανίζονται οι δράστες να περικυκλώνουν τους ναύτες,  να τους αποκαλούν «δολοφόνους» και να πετούν εναντίον τους πορτοκαλί μπογιά.

«Καθώς σας θεωρούμε φονιάδες, δολοφόνους, θέλουμε να φύγετε από την χώρα μας» λέει ένας εκ των επιτιθέμενων στα αγγλικά, πριν ξεκινήσει το κυνηγητό των ναυτών σε δρόμο στις ακτές του Βοσπόρου.

«Αποκρουστικό» χαρακτήρισε το βίντεο η πρεσβεία των ΗΠΑ και καταδίκασε την επίθεση, η οποία φαίνεται πως συνδέεται με περιστατικό στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2003, όταν Αμερικανοί συνέλαβαν τα μέλη μονάδας των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, τους φόρεσαν κουκούλες και τους οδήγησαν για ανάκριση. 

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η τεράστια πλειονότητα των Τούρκων θα συμφωνήσουν μαζί μας και θα καταδικάσουν μία ενέργεια που προσβάλλει σε τέτοιο βαθμό την φήμη της Τουρκίας ως φιλόξενης χώρας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ουάσινγκτον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο το αντιαμερικανικό αίσθημα έχει οξυνθεί σε πολλές ομάδες της κοινωνίας, ειδικά μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, το 2003

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew, στα τέλη του Οκτωβρίου κατέδειξε ότι το ποσοστό των Τούρκων που  διάκεινται θετικά έναντι των ΗΠΑ φθάνει μόλις το 19%.