X

O γαλατάς επέστρεψε στην Τουρκία...

Στις 7 το πρωί ο γαλατάς χτυπάει τις πόρτες των νοικοκυρών που σπεύδουν με τα τετζερέδια να πάρουν το φρέσκο γάλα. Δείτε το βίντεο...

Ant1news

Ένα από τα παλιά επαγγέλματα, αυτό του γαλατά, επέστρεψε στην Τουρκία και δη στους μαχαλάδες της Κωνσταντινούπολης. Βέβαια με πιο σύγχρονα μέσα διανομής, αλλά ο γαλατάς ξαναχτυπά την πόρτα, όπως παλιά...

Ο γαλατάς όπως που θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί φέρνει το γάλα από την Ίμβρο, όπως λέει, για να το διανείμει φρέσκο στις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Σηκώνεται 6 η ώρα το πρωί και 7 η ώρα χτυπάει τις πόρτες των νοικοκυρών που σπεύδουν με τα τετζερέδια να πάρουν το φρέσκο γάλα, είτε για να το πιουν, είτε για να παρασκευάσουν γιαούρτι, που καταναλώνουν τόνους οι Τούρκοι.

Βέβαια, όσες νοικοκυρές δεν φέρνουν τετζερέδια, τότε ο γαλατάς το βάζει σε… πλαστική διάφανη σακούλα!

Το γάλα κοστίζει περίπου 0,75 € το κιλό. 

Γεγονός είναι ότι η Τουρκία αν και καταναλώνει τόνους γιαούρτι και τυριά, το φρέσκο γάλα δεν αποτελεί βασικό προϊόν της διατροφής. Γι’ αυτό είναι συνήθως παστεριωμένο και μακράς διαρκείας και σπάνια βρίσκεις φρέσκο γάλα. 

Ωστόσο, παλιά ο γαλατάς ήταν ένα από τα βασικά επαγγέλματα, όπως και στην Ελλάδα, καθώς οι νοικοκυρές το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν το καθημερινό γιαούρτι της οικογένειας.