X

Κυπριακό και ενεργειακά στην ατζέντα Μπάιντεν-Νταβούτογλου

Επί τάπητος η απειλή των τζιχαντιστών, το Κυπριακό και η ενεργειακή ασφάλεια.

Ant1news



Στην Κωνσταντινούπολη για επίσημη επίσκεψη με την τουρκική ηγεσία αφίχθη το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με στόχο να την πιέσει να συμμετάσχει στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Άλλα βασικά θέματα της ατζέντας είναι το Κυπριακό, αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια.

Χθες το βράδυ τον υποδέχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, και στις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο Τζο Μπάιντεν είπε αυτοσαρκαζόμενος ότι «την τελευταία φορά που τον είδα ήταν υπουργός Εξωτερικών αλλά τώρα βρίσκεται σε πιο υψηλό πόστο αντίθετα με εμένα που παραμένω αντιπρόεδρος».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι θα συζητήσουν και το Κυπριακό, το οποίο είχε πάρει ώθηση με την επίσκεψή Μπάιντεν στο νησί.



«Όταν η ηγεσία της Τουρκίας και των ΗΠΑ συναντούνται ποτέ δεν τελειώνουν τα θέματα και ο χρόνος δεν φτάνει», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

O Μπάιντεν γιόρτασε και τα γενέθλιά του χθες στην πόλη και ο Νταβούτογλου του είπε ότι υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι «όποιος γιορτάζει τα γενέθλιά του στην Κωνσταντινούπολη γίνεται πιο νέος κατά 20 χρόνια».

O Μπάιντεν θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο θα αποχωρήσει αφού επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.