X

Οι τζιχαντιστές στο επίκεντρο των συνομιλιών Μπάιντεν και Ερτογάν

Η απειλή των τζιχαντιστών και το μέλλον της Συρίας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου και του Τούρκου προέδρου.

Ant1news



Τη βούληση τους για την ενίσχυση της συνεργασίας τους αναφορικά με την αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εξέφρασαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφωνίες τους όσον αφορά στη διεθνή εκστρατεία κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες και δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για την ουσία της συζήτησης και τον ρόλο της Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον διεθνή συνασπιμό, υπό τις ΗΠΑ, που μάχεται κατά των τζιχαντιστών. 

«Συζητήσαμε σχετικά με το έργο μας στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού που θα υποβαθμίσει και τελικά να νικήσει (το Ισλαμικό Κράτος)», ανέφερε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης και σημείωσε ότι «μιλήσαμε επίσης και για το μέλλον της Συρίας».

Από πλευράς του, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ στις προσπάθειες αντιμετώπισης του "Ισλαμικού Κράτους", προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Με ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν σε διάφορα τοπικά ζητήματα», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι οι συντονισμένες ενέργειες της Τουρκίας και των ΗΠΑ «θα παίξουν σημαντικό ρόλο για το μέλλον της περιοχής».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία είχε συμφωνήσει στην εκπαίδευση Σύρων ανταρτών, που υποστηρίζονται από τη Δύση, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα συμβεί αυτό, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, για τις δράσεις του διεθνούς συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ.

Αναφορικά με τη Συρία, η ηγεσία της Τουρκίας επιδιώκει να δημιουργηθεί μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία, ενώ βασικό κοινό σημείο είναι η εκδίωξη του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Συμφωνούμε με τους Τούρκους ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική μετάβαση από το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση και πρόσθεσε ότι «ένας από τους λόγους για τους οποίους θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση σε τουρκικές εγκαταστάσεις είναι ότι θα μας έδινε την ικανότητα να παράσχουμε περισσότερη υποστήριξη στις μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους».