X

Τριήμερη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία

Ο πάπας θα επισκεφθεί τους ίδιους συμβολικούς τόπους που επισκέφθηκε το 2006 και ο προκάτοχός του Βενέδικτος 16ος.

Ant1news

Ο πάπας Φραγκίσκος αρχίζει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, με άξονα την υπεράσπιση της θέσης των χριστιανών και τον διαθρησκευτικό διάλογο σε μία εμπόλεμη Μέση Ανατολή, όπου οι χριστιανικές κοινότητες αισθάνονται απειλούμενες.

Ο πάπας θα επισκεφθεί τους ίδιους συμβολικούς τόπους που επισκέφθηκε το 2006 και ο προκάτοχός του Βενέδικτος 16ος: στην Άγκυρα το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Κωνσταντινούπολη το Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Άγκυρα το απόγευμα, ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας , πριν συναντηθεί με το πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Θρησκευτικών  Υποθέσεων Μεχμέτ Γκορμέζ.

Θα είναι ο πρώτος ηγέτης που θα μπει στο «σαράι» του Ερντογάν, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία, καλώντας μέχρι και τον Πάπα να μην πάει, αλλά τελικά θα πάει.

Το πρωί του Σαββάτου ο Πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφτεί την Αγία Σοφία και το Μπλε τζαμί. Όπως έγινε γνωστό, δεν έχει σκοπό να προσευχηθεί, όπως έκανε ο προκάτοχός του, πιθανόν για να μην προκαλέσει αντιδράσεις. 

Στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τον εσπερινό και την Κυριακή το πρωί θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Άγιο Γεώργιο, τον πατριαρχικό ναό, με αφορμή τη θρονική εορτή του Πατριαρχείου στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ανδρέα που θεωρείται ιδρυτής της πατριαρχικής έδρας. Στη λειτουργία θα παραβρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη συνέχεια οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες θα συνομιλήσουν και μετά θα βγει ένα κοινό ανακοινωθέν. Ο Πάπας θα φύγει την Κυριακή το μεσημέρι με ιδιωτικό αεροπλάνο.

 «Περιμένουμε με ανυπομονησία την επίσκεψη του αδελφού μας Πάπα Φραγκίσκου, είπε ο Βαρθολομαίος σε ανακοίνωσή του πριν την επίσκεψη. «Θα είναι άλλο ένα σπουδαίο βήμα για τις σχέσεις των αδελφών εκκλησιών».

Επί ποδός θα είναι 2.700 Τούρκοι αστυνομικοί για να τον συνοδεύουν στο κάθε του βήμα. Μάλιστα η εισαγγελία έχει εξουσιοδοτήσει την αστυνομία να ψάχνουν τους πολίτες λεπτομερώς, αν το κρίνουν αναγκαίο.

Το ουσιαστικό μέρος της επίσκεψής του αφορά την Κωνσταντινούπολη, όπου η επίσκεψη θα αφιερωθεί στις σχέσεις με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο  και την μικρή καθολική κοινότητα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο του Βατικανού I.Media, δεν αποκλείονται εκπλήξεις εκτός του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί, όπως συνάντηση του πάπα Φραγκίσκου με ιρακινούς και σύρους πρόσφυγες.

Αυτή η κίνηση θεωρείται αναμενόμενη μετά την έκφραση της επιθυμίας του το καλοκαίρι να υποστηρίξει στο ιρακινό Κουρδιστάν τις κοινότητες των καθολικών και των ορθόδοξων χριστιανών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους διωγμένοι από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Ρώμη, το Βατικανό θέλει πάντως να αποφύγει την πολιτική εκμετάλλευση μίας τέτοιας συνάντησης με πρόσφυγες, τη στιγμή που η Άγκυρα διαδραματίζει έναν περιπεπλεγμένο ρόλο στη συριακή σύρραξη: η Τουρκία συνεργάζεται με τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν θέλει να παίξει το παιγνίδι των Κούρδων.

Ο επίδοξος δολοφόνος του Πάπα Παύλου για τον Πάπα Φραγκίσκο

 Ο Μεχμέτ Αλί Αγτσά δεν έχασε πάλι ευκαιρία να αυτοπροβληθεί και οργάνωσε συνέντευξη Τύπου χθες, κατηγορώντας τον Πάπα Φραγκίσκο για "Ιησουίτη" και άλλα κοσμητικά επίθετα, επειδή μάλλον δεν απάντησε καν στο αίτημά του ο Πάπας για να τον συναντήσει.

Ο Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγτσά Agca καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκισης για απόπειρα δολοφονίας του Ιωάννη Παύλου Β', το 1981, ενώ είχε ξαναβρεθεί στη φυλακή για δέκα χρόνια για τη δολοφονία διακεκριμένου δημοσιογράφου. Ο ίδιος αποκάλυψε πως έστειλε αίτημα συνάντησης με τον Πάπα Φραγκίσκο την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο την Πέμπτη είπε ότι δεν είχε ακόμη λάβει απάντηση από την Αγία Έδρα.