X

«Βρώμικη εκστρατεία» της ΕΕ κατά της Τουρκίας βλέπει ο Νταβούτογλου

Βολές εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε και ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ant1news



Την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει η Τουρκία, με αφορμή τις συλλήψεις δημοσιογράφων και αντιπάλων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τον Τούρκο πρόεδρο, που επιτέθηκε με σφοδρότητα τις προηγούμενες ημέρες εναντίον της Ευρώπης, σειρά πήρε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει «μία βρώμικη εκστρατεία» κατά της Τουρκίας.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατήγγειλε μία ανακοίνωση της ΕΕ, λέγοντας ότι «εξαπέλυσε μια βρώμικη εκστρατεία (σχετικά) με την κυβέρνησή μας». Η ΕΕ, σημείωσε, προχωράει σε «μία εκστρατεία δυσφήμισης σε βάρος της κυβέρνησής μας και της χώρας μας».

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές στάθηκε η κριτική που εξαπέλυσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιδρομές που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η τουρκική αστυνομία, με στόχο κυρίως δημοσιογράφους. Οι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι είναι αντίθετες με τις «ευρωπαϊκές αξίες» τις οποίες η Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να σέβεται.

Μάλιστα, η ΕΕ ανέβασε κι άλλο τους τόνους την Τρίτη και κατηγόρησε την Τουρκία για επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, προειδοποιώντας την Άγκυρα πως η πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις συναρτάται με τον σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες.

Οι συλλήψεις της τουρκικής αστυνομίας είχαν στόχο υποστηρικτές του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης, ενώ την Παρασκευή, η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία στον διευθυντή ενός τηλεοπτικού σταθμού της αντιπολίτευσης.