X

Τουρκία: «Κόκκινος» συναγερμός για πιθανές επιθέσεις τζιχαντιστών

Προειδοποιούν για πιθανές επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον δυτικών πρεσβειών και πολιτών.

Ant1news



Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας υπό το φόβο για επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον δυτικών πρεσβειών και δυτικών πολιτών στη χώρα.

Αφορμή στάθηκε έκθεση των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία αναφέρεται ότι περίπου 3.000 άνθρωποι στην Τουρκία διατηρούν σχέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ διατυπώνεται και προειδοποίηση για τον κίνδυνο επιθέσεων από τζιχαντιστές.

Στην έκθεση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα «Χουριέτ», προτείνεται να τεθούν υπό αυξημένη παρακολούθηση αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι, προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής ρόλος τους.

Μετά την εξέλιξη αυτή επισημαίνεται ότι εστάλη σήμα «κόκκινου» συναγερμού στις υπηρεσίες ασφαλείας, προειδοποιώντας για πιθανές επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών δυτικών χωρών από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μετά τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι, που προκάλεσαν το θάνατο 17 ανθρώπων.

Επιπλέον, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ενδεχόμενοι στόχοι είναι ακόμη οι δυτικοί πολίτες και οι υποδομές του ΝΑΤΟ, ενώ η έκθεση προειδοποιεί και για ενδεχόμενες βομβιστικές επιθέσεις από «εν υπνώσει πυρήνες» «οπουδήποτε και οποτεδήποτε» στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με τον Τουρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έως 700 Τουρκοι πολίτες έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και δημιουργούν την απειλή μιας επίθεσης στην Τουρκία σε περίπτωση που επιστρέψουν στη χώρα. 

Όπως δήλωσε χθες ο Τσαβούσογλου, η χώρα του απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της περίπου 7.250 προσώπων ύποπτων ότι ήθελαν να μεταβούν στη Συρία και απέλασε 1.160 μαθητευόμενους τζιχαντιστές.

Την ίδια ώρα, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του πυρήνα των τζιχαντιστών που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο, φέρεται ότι οργάνωσε τις επιθέσεις από την Ελλάδα ή την Τουρκία.