X

Βολές Αρίντς κατά Ερντογάν για την Κεντρική Τράπεζα

Επικρίσεις εναντίον του Τούρκου Πρόεδρου άσκησε ο Μπουλέντ Αρίντς με αφορμή τις δηλώσεις του Ερντογάν για την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Ant1news



Τη λύπη του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, εξέφρασε σήμερα ο  αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, μετά τη νέα «βουτιά» της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

«Δεν είναι καλό το να εκφράζονται απειλές εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας. Αρχής γενομένης από τώρα, κανείς πλέον δεν πρέπει να ασκεί κριτική στην τράπεζα», είπε ο Αρίντς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο NTV, «καρφώνοντας» τον Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι η μόνιμη κριτική εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και οι αμφιβολίες  που εκφράζονται εναντίον του θεσμού είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του δολαρίου», εκτίμησε ο Αρίντς.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα ένα νέο ιστορικό χαμηλό, 2,63 και πλέον έναντι ενός δολαρίου, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ που ενισχύουν τα σενάρια για μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, απέδωσε χθες την πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος αποκλειστικά «στις διακυμάνσεις των διεθνών αγορών».

«Η ιδέα που προβάλλεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νομισματική κρίση στην Τουρκία είναι ψευδής», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, και δεσμεύτηκε, πάντως, ότι θα παρθούν μέτρα που θα προστατεύσουν τη λίρα «εφόσον καταστεί αναγκαίο».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε σήμερα να υποβιβάσει τον αντίκτυπο των δηλώσεών του σχετικά με την πτώση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, την οποία απέδωσε σε κερδοσκοπικές πιέσεις. «Αυτοί που βασίζονται υπερβολικά στο δολάριο θα απογοητευτούν», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.