X

Νέο πλοίο σεισμικών ερευνών εγκαινιάζει η Τουρκία

Θα χρησιμοποιηθεί μαζί με το Barbaros για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ant1news



Την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζεται το νέο πλοίο σεισμικών ερευνών που κατασκεύασε η Τουρκία. Το πλοίο Turkuaz, το οποίο μαζί με το Barbaros θα χρησιμοποιηθούν για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα εγκαινιάσει σε ειδική τελετή ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Sabah», το Turkuaz δεν είναι ένα απλό πλοίο σεισμικών ερευνών, αλλά διαθέτει γεωλογικό, γεωφυσικό και υδρογραφικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας καθώς και ρομποτικά συστήματα. Θα μπορεί να συλλέξει και να αναλύσει δείγματα από βυθό της θάλασσας, ενώ διαθέτει και ελικοδρόμιο που ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα.

Πέρα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, το Turkuaz έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο στους πόλους, στους ωκεανούς και σε αμφισβητούμενες (hotly disputed) περιοχές, όπως η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος.

Ανήκει στο τουρκικό ΜΤΑ (Mineral Research & Exploration General Directorate), ενώ τον επιστημονικό εξοπλισμό και συστήματα που μπορούν να παρακολουθήσουν και να χαρτογραφήσουν μέχρι και 15,000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παρείχε η ASELSAN η οποία παρείχε και την λογιστική υποστήριξη και εφ’ όρου ζωής συντήρηση.

Λόγω του ότι καθίσταται δύσκολο να βρεθεί ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την λειτουργία του Turkuaz, το προσωπικό περνάει από ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό.