X

Πέθανε ο Τούρκος εισαγγελέας

Υπέκυψε στα τραύματά του ο εισαγγελέας που επί ώρες κρατούταν όμηρος. Το βίντεο της αστυνομικής επέμβασης και της μεταφοράς του στο νοσοκομείο.

Ant1news

Υπέκυψε στα τραύματά του ο εισαγγελέας που κρατούσαν όμηρο επί 8 ώρες μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).

Τον θάνατο του εισαγγελέα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Τον θάνατο του εισαγγελέα Μεμέτ Σελίμ Κιράζ επιβεβαίωσαν γιατροί. Ο εισαγγελέας «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο... τον χάσαμε παρ' όλες τις προσπάθειές μας», ανέφεραν σε μια συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Η αστυνομική επέμβαση

Η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο κατά τις 8.30 το βράδυ, όταν στη διάρκεια των τηλεφωνικών διαπραγματεύσεων με τους δύο ένοπλους ακούστηκαν πυροβολισμοί και αμέσως μετά μία έκρηξη.

Ο εισαγγελέας Σελίμ Κιράζ φέρεται να πυροβολήθηκε 5 φορές, 3 σφαίρες στο κεφάλι και 2 στο σώμα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας, όχι νωρίτερα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν και τους δύο δράστες, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν και πρόκειται για τα μέλη της οργάνωσης DHKP-C, Μπαχατίν Ντογρουγιόλ και Σαφάκ Γιαϊλά.

Οι ένοπλοι εισήλθαν στο δικαστικό μέγαρο ντυμένοι ως δικηγόροι. Κράτησαν επί 8 ώρες όμηρο τον εισαγγελέα και κοινοποίησαν μέσω διαδικτύου φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται να τον σημαδεύουν με πιστόλι στο κεφάλι και εν συνεχεία να απειλούν να τον σκοτώσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Μετά την έφοδο της αστυνομίας στο κτίριο και την ανταλλαγή πυροβολισμών οι ένοπλοι τελικά «συνελήφθησαν νεκροί», όπως είπε ο αρχηγός της αστυνομίας. «Δυστυχώς όμως την ώρα που είχαμε πετύχει τηλεφωνική επαφή ακούστηκαν πυροβολισμοί από το δωμάτιο που κρατούταν ο όμηρος και οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επιχείρηση», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αστυνομίας.

Η μεταφορά του ομήρου στο νοσοκομείο

Τι ερευνούσε ο εισαγγελέας;

Aφού ο φάκελος του νεαρού Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, είχε αλλάξει τέσσερεις εισαγγελείς, τελευταία είχε παραδοθεί στον Σελίμ Κιράζ.

Ο φάκελος περιείχε τις ταυτότητες 21 υπόπτων αστυνομικών, οι οποίοι μέχρι και σήμερα παραμένουν άγνωστοι. Άρα ήταν στα χέρια του τα ονόματα υπόπτων και οι δράστες ήθελαν να τα κοινοποιήσουν και να εξαναγκάσουν τους αστυνομικούς να ομολογήσουν δημοσίως.