X

Αιματηρές εκλογές στην Τουρκία

Δύο νεκροί και 150 τραυματίες από τη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε σε πλατεία όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει την προεκλογική ομιλία του ο ηγέτης των Κούρδων.

Ant1news

Εκρηκτικό το κλίμα στην Τουρκία μία ημέρα πριν τις εκλογές. Έκρηξη βόμβας στην ‘πρωτεύουσα’ των Κούρδων στο Ντιγιάρμπακιρ χθες το απόγευμα, έχει ανατρέψει το κλίμα, προκαλώντας φόβους για την εκλογική αναμέτρηση αύριο...

Η έκρηξη που σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε πλατεία όπου επρόκειτο να εκφωνήσει την τελευταία προεκλογική μεγάλη ομιλία του ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος, οφείλεται τελικά σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε φιάλη. Συνολικά δύο εκρήξεις σημειώθηκαν των οποίων ο απολογισμός είναι δύο νεκροί και 150 τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 σε κρίσιμη κατάσταση. Στο Ντιγιάρμπακιρ όλο τα βράδυ επικρατούσε ένταση με διαμαρτυρίες και κορναρίσματα αυτοκινήτων.

Οι πυροτεχνουργοί βρήκαν διασκορπισμένες πάνω από εκατό μεταλλικές μπίλιες, ενώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ενισχυμένη εκρηκτική ύλη.

Στην πρώτη έκρηξη βρέθηκαν ανθρώπινα αποτυπώματα στα κομμάτια της φιάλης, ενώ στη δεύτερη έκρηξη βρέθηκε ένα σπασμένο τηλέφωνο καθώς και η μπαταρία του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η έκρηξη επισκιάζει τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Ψυχραιμία ζήτησε ο Νταβούτογλου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε να μην γίνουν προβοκάτσιες και να διατηρηθεί ψυχραιμία.

Ψυχραιμία ζήτησε και ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος ακύρωσε τη συγκέντρωση του κόμματός του.

Ο Π/Θ Νταβούτογλου σε προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του στο Γκαζίαντεπ αναφέρθηκε στο θέμα της έκρηξης και είπε: «Θα εξετάσουμε τί υπάρχει πίσω απ’ αυτήν την υπόθεση, αν είναι έκρηξη σε κέντρο ηλεκτροδότησης, αν πρόκειται για δολοφονική ενέργεια, αν πρόκειται για προβοκάτσια και θα εξασφαλίσουμε το ταχύτερο δυνατό το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Θα εξετάσουμε εάν πρόκειται για κάποια επίθεση ή για κάποιο ατύχημα και θα βρούμε την αιτία όπως έγινε και στις περιπτώσεις των επιθέσεων σε γραφεία του HDP στα Άδανα και στη Μερσίνη που τελικά βρέθηκαν οι δράστες. Θα βρούμε τι υπάρχει από πίσω και θα ζητήσουμε λογαριασμό. Εγώ, ως Π/Θ, όσο σκληρά αντιμετωπίζω μία επίθεση εναντίων του ΑΚΡ, το ίδιο αντιμετωπίζω και μία επίθεση που γίνεται εναντίων του ΜΗΡ, του CHP, του HDP, του Huda Par και δίνω οδηγίες για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων.

Μίλησα με τον νομάρχη λίγο πριν και έδωσα τις απαιτούμενες οδηγίες. Από δω απευθύνομαι σε όλη την Τουρκία και ειδικότερα στους αδερφούς μου στο Ντιγιάρμπακιρ και λέγω ‘παρακαλώ να επαγρυπνούμε έναντι όλων των προβοκατόρικων ενεργειών και των εκμεταλλεύσεων’».

Δήλωση του συμπροέδρου του HDP, Ντεμίρτας

Ο Ντεμίρτας ο οποίος προέβη σε δήλωση σε τηλεοπτικό δίκτυο μετά το συμβάν έκανε έκκληση για σύνεση και τόνισε: «Κανείς να μην επηρεαστεί από τις προβοκάτσιες. Δεν θέλουμε ένταση πουθενά. Θα χρησιμοποιήσουμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα στις κάλπες και θα δώσουμε την απαιτούμενη απάντηση. Απευθύνομαι ειδικότερα στους νέους. Δεν θέλουμε ένταση πουθενά.

Ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, αναφορικά με την έκρηξη που σημειώθηκε στην πλατεία, κατά την προεκλογική εκδήλωση του HDP είπε: «Η έκρηξη δεν πηγάζει από το κέντρο ηλεκτροδότησης. Τίθεται θέμα παρέμβασης στο κέντρο ηλεκτροδότησης απ’ έξω».