X

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία - αναμένονται τα exit polls

Μέσω των socia media έχουν αρχίσει και δίνονται αποτελέσματα, παρά την απαγόρευση, ωστόσο ακόμη δεν θεωρούνται αντικειμενικά.

Ant1news



Στις πέντε το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της εθνοσυνέλευσης και πλέον αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά από αργά το απόγευμα.

Μέσω τουίτερ, πάντως, έχουν αρχίσει και δίνονται αποτελέσματα, παρά την απαγόρευση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, αλλά ακόμη δεν είναι ενδεικτικά και αντικειμενικά:

Γκιουλενικά ΜΜΕ:
Μέχρι στιγμής με καταμετρημένο το 5%, δίνονται τα εξής αποτελέσματα:
AKP (κυβερνών κόμμα) - 44 %
CHP (αξιωματική αντιπολίτευση Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) - 21 %
MHP (Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαχτσελί – Γκρίζοι Λύκοι) - 18 %
HDP (Κουρδικό Κόμμα) - 13.2 %

Κυβερνητικά ΜΜΕ:
Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, χωρίς να κατονομάζει τα κόμματα, λόγω της απαγόρευσης, δίνει τα εξής:
Με καταμετρημένο το 11%:
ΑKP 52,3%,
CHP 18,3%,
MHP 17,6%
HDP 7,4%

Αντιπροσωπευτική εικόνα αναμένεται να υπάρξει πιθανότατα αργά το βράδυ. Συνολικά 53.765.231 ψηφοφόροι ψήφισαν σήμερα από τις 08.00 μέχρι και τις 17.00. Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος 20 πολιτικά κόμματα, ενώ στο σύνολο της Τουρκίας βάζουν υποψηφιότητα και 165 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Σημειώνεται ότι από τα ΜΜΕ δεν θα μεταδοθούν αποτελέσματα, υποθέσεις είτε σχόλια, λόγω της απαγόρευσης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου η οποία ισχύει από τις 18.00 μέχρι και τις 21.00. Από τις 17.00 άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων. Όλα τα ΜΜΕ θα αρχίσουν να μεταδίδουν αποτελέσματα κανονικά μετά τις 21.00, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να άρει την απαγόρευση νωρίτερα από τις 21.00 και να μπορέσει να αρχίσει η μετάδοση αποτελεσμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στις προηγούμενες εκλογές το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ήρε την απαγόρευση γύρω στις 19.00 και άλλοτε στις 20.00.

Οι εκλογές σήμερα διεξήχθησαν ομαλά στο σύνολο της χώρας, αλλά ήταν παντού έντονη η ανησυχία για νοθεία. Βασικό ερώτημα στις σημερινές εκλογές είναι το αν και κατά πόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% για να εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση.

Εφόσον συμβεί αυτό, το κόμμα θα εκλέξει τουλάχιστον 60 βουλευτές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ευνοηθούν τα υπόλοιπα κόμματα και ιδίως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για το οποίο κρίνεται η αυτοδυναμία του. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, έδειχναν μειωμένη τη δύναμη του κυβερνώντος κόμματος σε σύγκριση με τις εκλογές του 2011.

Επεισόδια στη Σανλιούρφα και την Άγκυρα – ισχυρισμοί για νοθεία

Στη Σανλιούρφα κατά την φιλονικία που ξέσπασε μεταξύ «αντίπαλων» κομμάτων χρησιμοποιήθηκαν τουφέκια, μαχαίρια, πέτρες και ράβδοι και τραυματίστηκαν 15 άτομα. Σημειώνεται ότι στις συνοικίες Ουγουρλού και Γενίκιου στην επαρχία Εγιουμπιέ ομάδα οπαδών του HDP που θέλησε να επισκεφθεί τα σχολεία όπου διεξάγονταν εκλογές παρεμποδίστηκε και οι φιλονικίες που ξεκίνησαν έφθασαν στο σημείο να μετατραπούν σε συμπλοκές.

Όταν τελικά η Στρατοχωροφυλακή αποδείχθηκε ανεπαρκής να τερματίσει τη φιλονικία κατά την οποία ρίχθηκαν πυρά και στον αέρα, εστάλησαν ενισχύσεις στην περιοχή. Στο μεταξύ, έγινε επίθεση εναντίον εικονολήπτη που θέλησε να απαθανατίσει τις στιγμές με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στο κεφάλι. Τα 15 άτομα που τραυματίσθηκαν κατά τις συμπλοκές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Οι δυνάμεις ασφαλείας αύξησαν τα μέτρα στις εν λόγω περιοχές για να μη συνεχισθεί η ένταση.

Στην Άγκυρα μέχρι και τα ΜΑΤ επενέβησαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο, προκειμένου να σταματήσει επεισόδιο κατά την καταμέτρηση των ψήφων, μετά από ισχυρισμούς ότι «ρίχτηκαν ψήφοι στα σκουπίδια».

Την ίδια ώρα, μυστήριο επικρατεί όσον αφορά κάποια οχήματα χωρίς πινακίδες που είναι σταθμευμένα έξω από εκλογικά κέντρα και προκάλεσαν υποψίες για προσπάθεια νοθείας στις εκλογές. Έπειτα από καταγγελία βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) το θέμα διερευνάται. 

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο στο Ικόνιο, όπου ψήφισε κατά τις σημερινές κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε πως η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο για την βομβιστική επίθεση στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ την Παρασκευή.