X

«Γόρδιος δεσμός» το μετεκλογικό τοπίο στην Τουρκία

Ο Ερντογάν φέρεται να επιθυμεί να οδηγήσει εκ νέου τη χώρα σε εκλογές, ενώ οι Νταβούτογλου και Γκιούλ επιθυμούν σχηματισμό  κυβέρνησης  συνασπισμού.

Ant1news

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, φαίνεται πως έχει μεταβληθεί το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία, μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο τουρκικός τύπος καταγράφει τα πιθανά σενάρια και το πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της μη αυτοδυναμίας που προέκυψε.

Η εφημερίδα «Taraf» αποκαλύπτει ότι το Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποίησε έρευνα η οποία δείχνει ότι η επιρροή του ΑΚΡ θα αυξηθεί κατά μερικές μονάδες αν προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα ο Ερντογάν να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει εξαντλήσει τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και κατά συνέπεια οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

Από την άλλη , ο Νταβούτογλου δεν επιθυμεί το σενάριο αυτό και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το CHP (αξιωματική αντιπολίτευση) και το ΜΗΡ (Εθνικιστές).

Αναφορικά με την κυβέρνηση συνασπισμού, ο Π/Θ Νταβούτογλου δήλωσε ότι είναι ευκολότερο να γίνει μια κυβέρνηση συνασπισμού με το ΜΗΡ γιατί τα δύο κόμματα έχουν πολλά κοινά και  ένας συνασπισμός με το CHP θα μπορέσει να επιλύσει εθνικά ζητήματα. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ είπαν στον Νταβούτογλου ότι μεγάλο λάθος της προεκλογικής εκστρατείας αποτέλεσε η χρησιμοποίηση των θρησκευτικών συμβόλων.

Η εφημερίδα «Haberturk», αποκαλύπτει ότι το CHP, για να συνασπιστεί με το ΑΚΡ, ζητάει ένα σύστημα πρωθυπουργίας εκ περιτροπής όπου κάθε δύο χρόνια θα εναλλάσσονται οι πρωθυπουργοί από τα δύο κόμματα. Επιπρόσθετα ζητάει τη θέση του προέδρου της Βουλής και τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Παιδείας καθώς επίσης και οι τέσσερις πρώην Υπουργοί που κατηγορούνται για σκάνδαλα διαφθοράς να περάσουν από δίκη.

Ο τέως πρόεδρος Γκιουλ επικοινώνησε με τον Π/Θ Νταβούτογλου έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενώ χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο Γκιουλ πρότεινε μια κυβέρνηση συνασπισμού με την συμμετοχή του ΑΚΡ και προειδοποίησε ότι θα αποτελούσε σοβαρό λάθος να αγνοηθούν τα μηνύματα των ψηφοφόρων και να επιδιώξουν πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο Γκιουλ προετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος τον Αύγουστο, στο συνέδριο του κόμματος.