X

Κατάρριψη πολεμικού αεροσκάφους στα τουρκικά σύνορα (βίντεο)

Το αεροσκάφος που κατερρίφθη από τουρκικά F16 ανήκει στην ρωσική πολεμική αεροπορία. Παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, λένε οι Τούρκοι, διαψεύδουν οι Ρώσοι.

Ant1news

Πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη σε συριακό έδαφος κοντά στην συρο-τουρκική μεθόριο, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV.

Ωστόσο, αρχικά δεν είχε γίνει γνωστή η χώρα προέλευσης του πολεμικού αεροσκάφους, με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ρωσικό αεροσκάφος. Λίγο αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος που κατερρίφθη ανήκει στην ρωσική πολεμική αεροπορία και είναι ένα Su-24

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που κατερρίφθη δεν είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Από την πλευρά του, το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και διευκρίνισε ότι δύο τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι "ένα ρωσικό μαχητικό  Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις", σύμφωνα με προεδρικές πηγές.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε από την πλευρά της τη κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, όμως εντός του συριακού εναερίου χώρου.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή δείχνουν δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτα μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.