X

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό Su 24!(βίντεο)

Το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζει ότι το ρωσικό Su 24 παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Διαψεύδει το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ant1news

Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος που σύμφωνα με την 'Αγκυρα παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο στα τουρκοσυριακά σύνορα κατέρριψε η Τουρκία, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».  

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στη Συρία "πολύ σοβαρό γεγονός", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας,  και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

 

"Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος", δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

"Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα", είπε. "Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Εν τω μεταξύ, ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους  Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές. Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

 

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοίνωσε ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα. Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ερευνούν την περιοχή για την ανεύρεση των πιλότων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Αύριο πρόκειται να αρχίσουν οι επαφές Λαβρόφ, ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έλθει απόψε το βράδυ στην Τουρκία. Βασικό θέμα της ατζέντας είναι οι εξελίξεις στη Συρία. 

Το ζήτημα της κατάρριψης του μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Νταβούτογλου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για να εγκρίνει τη νέα μονοκομματική κυβέρνηση της χώρας.