X

Νέα βίντεο από τη δολοφονία του δικηγόρου στην Τουρκία

Αιματηρή η συμπλοκή στην Τουρκία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους. Μαζικές οι αντιδράσεις.

Ant1news

Ανταλλαγή πυροβολισμών σε μια σκηνή χάους μεταξύ Τούρκων αστυνομικών και ενόπλων προηγήθηκε της δολοφονίας του Κούρδου δικηγόρου, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων που εκφράστηκε με διαδηλώσεις.

Η πορεία είχε ξεκινήσει με τη συμμετοχή του δολοφονηθέντος Κούρδου Ταχίρ Ελτσί και σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν σκοτώθηκαν επίσης ένας αστυνομικός και τραυματίστηκε ένας δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό κόμμα, η δολοφονία του δικηγόρου ήταν «προσχεδιασμένη».

Αυτόπτες μάρτυρες σημείωσαν σε ανακοίνωση που έδωσαν στα Μέσα Ενημέρωσης ότι ο δικηγόρος δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι. Ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του κατά την ανταλλαγή πυρών.

Ο Ελτσί είχε πρόσφατα επικριθεί όταν υποστήριξε στο δημόσιο λόγο ότι το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για αυτήν του τη δήλωση.

Ο Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας ότι «η Τουρκία ορθώς πολεμά κατά της τρομοκρατίας», ενώ υπογράμμισε ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

Ήδη στην Κωνσταντινούπολη έγιναν διαδηλώσεις, με αφορμή τη δολοφονία του δικηγόρου, στις οποίες σημειώθηκαν επεισόδια. 

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του Ταχίρ Ελκί. Κηδείες πραγματοποιήθηκαν επίσης για τους δύο αστυνομικούς που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση του Σαββάτου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε την Κυριακή ότι το όπλο που βρέθηκε δίπλα στο σώμα του Eli ήταν το ίδιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά των αστυνομικών, ενώ τέλος ορκίστηκε να πιάσει τους δολοφόνους.