X

Ρώσος στρατιώτης «σημάδεψε» με ρουκέτα την Κωνσταντινούπολη

«Αν απειληθούμε θα δώσουμε την αναγκαία απάντηση» διεμήνυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ant1news


Προκλητική συμπεριφορά καταλογίζει η Τουρκία στη Ρωσία, μετά τη δημοσιοποίηση  φωτογραφιών  που δείχνουν στρατιώτη με ρουκετοβόλο στο κατάστρωμα πλοίου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διέλευση από τον Βόσπορο.   

Τις επίμαχες εικόνες προέβαλλε το  κανάλι NTV. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας,  πρόκειται για φωτογραφίες από το ρωσικό πλοίο Caesar Kunikov καθώς περνούσε το Σάββατο από τα στενά του Βοσπόρου εν πλω προς τη Συρία και ο Ρώσος στρατιώτης με τον εκτοξευτή ρουκετών σημάδευε την Κωνσταντινούπολη.

 
«Όταν εμφανίζεται ένας Ρώσος στρατιώτης να κρατάει εκτοξευτή ρουκετών στον ώμο του, πάνω σε πολεμικό πλοίο που διέρχεται από το Βόσπορο, είναι σίγουρα πρόκληση. Ελπίζω αυτό να είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, δεν είναι η σωστή προσέγγιση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου , σύμφωνα με τη Χουριέτ. «Αν αντιληφθούμε μια απειλητική για τη χώρα κατάσταση, θα δώσουμε την αναγκαία απάντηση», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

 

«Η παραβίαση του εναέριου χώρου μας, από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη  και το πέρασμα των πολεμικών πλοίων από το Βόσπορο είναι δύο διαφορετικά πράγματα», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ   αναφερόμενος στη Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με το καθεστώς διέλευσης από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. «Η δίοδος πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Είτε πρόκειται για ένα ρωσικό είτε άλλης εθνικότητας πλοίο οι κανόνες είναι από καιρό καθορισμένοι».

Ο Βόσπορος είναι η μοναδική δίοδος στους ωκεανούς για το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Με τη συνθήκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η Τουρκία υποχρεούται, εν καιρώ ειρήνης, να επιτρέπει τη διέλευση των πλοίων.