X

Νεκροί και τραυματίες από ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Τζιχαντιστής του ISIS ο βομβιστής. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν από την έκρηξη. Σοκαριστικές εικόνες διαμελισμένων πτωμάτων

Ant1news

Τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους είναι ο βομβιστής που αιματοκύλισε την πλατεία Σουλτάναχμετ, επιβεβαίωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. 

«Προσδιορίσαμε ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σουλταναχμέτ είναι ένα ξένος μαχητής του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», δήλωσε ο Νταβούτογλου στα τηλεοπτικά δίκτυα στην Άγκυρα. 

Εντεκα είναι οι νεκροί απο την ισχυρή έκρηξη.  Εννέα Γερμανοί τουρίστες, ένας Νορβηγός και ο καμικάζι αυτοκτονίας. Σε 15 ανέρχονται οι τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ξέφρασε τηλεφωνικά τα συλλυπητήριά του στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τον Νταβούτογλου, γερμανικής υπηκοότητας ήταν και πολλοί από τους τραυματίες. "Η τρομοκρατία δείχνει το χειρότερό της πρόσωπο στην Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι, την Άγκυρα και την Τυνησία και πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά απέναντί της" είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

O Tαγίπ Ερντογάν σε διάγγελμα σημείωσε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, με "προέλευση από την Συρία". Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι ο δράστης ήταν Σύρος, γεννημένος το 1988. Δεν ήταν, όμως, στη λίστα με τους ύποπτους για τρομοκρατικές διασυνδέσεις, την οποία έχουν καταρτίσει οι τουρκικές αρχές. 

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10:20, στην τουριστική περιοχή Σουλτάναχμετ, στην πλατεία που βρίσκεται ανάμεσα στην Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

 

 

Συλλυπητήρια επιστολή στον Τούρκο Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΑΚΡ κ. Αχμέτ Νταβούτογλου απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για το σημερινό πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Στην επιστολή του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειές τους.

Αφού καταδίκασε το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, επεσήμανε ότι προκαλεί έντονο προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς επιτείνει την επικίνδυνη ρευστότητα και την ένταση στην ευρύτερη γειτονική μας περιοχή.

«Σε αυτήν την περιοχή, η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει παράγοντας σταθερότητας και μετριοπάθειας. Αυτή είναι η βάση για να έχει η χώρα μας έναν ευρύτερα αποδεκτό – εποικοδομητικό ρόλο υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας και ειρήνης», κατέληξε.

 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη δολοφονική, τυφλή και τελικώς πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα, τουριστικά σημεία της Κωνσταντινούπολης. Συλλυπούμαστε τις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζοντας παράλληλα και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό» δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Α. Λοβέρδος.

«Αποτροπιασμό και αγανάκτηση προκαλεί η -κατά τα φαινόμενα- τρομοκρατική έκρηξη που έγινε σήμερα στο κέντρο της παλιάς Κωνσταντινούπολης προκαλώντας πολυάριθμα θύματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προσθέτει ότι «καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο την απολίτιστη και ειδεχθή αυτή πράξη και εκφράζει τη λύπη του για τους νεκρούς και τους τραυματίες. Παράλληλα, το Ποτάμι «εύχεται να πάψει πια ο παραλογισμός των επιθέσεων που έχουν στόχο τόσο αθώους ανθρώπους όσο και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». 

 

Η κίνηση των τουριστών στο σημείο ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη, καθώς κάθε Δευτέρα τα Μουσεία είναι κλειστά. Έξω από το Μουσείο της Αγίας Σοφίας, όπου έγινε η έκρηξη κείτονται πτώματα, ενώ όσοι βρίσκονταν την ώρα της έκρηξης μέσα σε αυτό, φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα του.

 

 

 

 

 

 

 

 

Από την έκρηξη δημιουργήθηκε ωστικό κύμα, από το οποίο αναποδογύρισε ένα αστυνομικό όχημα.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν σπεύσει ασθενοφόρα, οχήματα της Πυροσβεστικής και περιπολικά.

Οι συγκοινωνίες από και προς το σημείο έχουν διακοπεί, ενώ οι τουρκικές Αρχές έχουν απαγορεύσει την μετάδοση ειδήσεων σχετικά με την επίθεση.

Έκτακτη Κυβερνητική Σύνοδος

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης.

"Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων.

Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, ξεκίνησε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών και Υπουργών, υπό τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών, καθώς και των επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας. 

 

Την ίδια στιγμή ξέσπασε φωτιά σε ξενοδοχείο, στην άλλη άκρη της Πόλης, στο οποίο πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε αυτό δεκάδες εργαζόμενοι.

Λίγη ώρα μετά την επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σημειώθηκε μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Τουρκίας, καθώς και στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. 

Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχουν ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ εικόνες