X

Η Τουρκία “τορπιλίζει” τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο

Αρνείται την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλιά της και μεταφέρει στο επίπεδο της Συμμαχίας όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Ant1news


Η Άγκυρα επιχειρεί να μπλοκάρει τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο.  Εγείρει πολλαπλά ζητήματα στις συζητήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, που γίνονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ και αρνείται την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλιά της

 «Δεν μπορώ να εφαρμόσω αυτά τα πράγματα, δεν έχω τέτοιες οδηγίες», φέρεται να είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος στη Στρατιωτική Επιτροπή , όπως γράφει η εφημερίδα Τα Νέα.  

Η Τουρκία αμφισβητεί  το σκεπτικό της νατοϊκής συνδρομής, καθώς απορρίπτει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα παράλιά της. Ταυτοχρόνως, κατά την πάγια τακτική της , μεταφέρει στο επίπεδο της Συμμαχίας όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Ωε εκ τούτου, αξιώνει να μην αναπτυχθούν στρατιωτικά μέσα στα Δωδεκάνησα, εφόσον γίνει χρήση εναέριων μέσων, δεν αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της Ελλάδας στο FIR Αθηνών, εγείρει  θέμα για την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου και θέτει το σύνολο των αμφισβητήσεών της που έχουν περάσει στις οδηγίες Λουνς, (σύμφωνα με τις οποίες εξαιρούνται οι διαφιλονικούμενες περιοχές από τους συμμαχικούς σχεδιασμούς) στις σχετικές συζητήσεις.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, διατηρεί χαμηλούς τόνους και αυτό, διότι σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές, υπάρχουν άλλοι εντός της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας που φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη στάση της Τουρκίας.

«Υπάρχει σκανδαλώδης ανοχή προς την Τουρκία»

«Υπάρχει μια σκανδαλώδης ανοχή προς την Τουρκία, σε όλα τα επίπεδα. Κάντε μια σύγκριση πώς συμπεριφέρθηκε η Ευρώπη στη Ρωσία, σε σχέση με το ουκρανικό και πώς στην Τουρκία, σε σχέση με το συριακό»,  τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

«Μακροπρόθεσμα, η λύση θα ήταν να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους. Βραχυπρόθεσμα, όμως, το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού καθεστώτος, το οποίο εμπορεύεται το δράμα των προσφύγων με τον χειρότερο τρόπο. Πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει τη γλώσσα που τους μιλάει...» υπογράμμισε ο κ. Χρυσόγονος.

ΝΔ: Να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συνεχείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι, κατά την κατάστρωση του Επιχειρησιακού Νατοϊκού Σχεδίου για την αντιμετώπιση τού προσφυγικού ζητήματος, η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει την εξαίρεση των Δωδεκανήσων από αυτό, ενώ ταυτόχρονα αρνείται την επιστροφή μεταναστών στο έδαφός της.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μας έχει διαβεβαιώσει με απόλυτο τρόπο κατ' επανάληψη, ότι τα Δωδεκάνησα περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό. Επίσης, ότι η τουρκική πλευρά θα αναλαμβάνει την επιστροφή στο έδαφός της όσων πλοιαρίων με πρόσφυγες – μετανάστες εντοπίζονται εντός των χωρικών υδάτων της.

Επισημαίνουμε με ανησυχία, τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητος και φυσικά αναμένουμε την τήρηση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων».