X

Η Zaman έφυγε, η Yarına Bakış ήρθε

Νέα εφημερίδα κυκλοφόρισε η παλιά ομάδα της Ζαμάν. Με σκληρό τρόπο σχολιάζουν σκιτσογράφοι τα επεισόδια στην εφημερίδα το σαββατοκύριακο.

Ant1news

Παρά την εισβολή στα γραφεία της εφημερίδα Zaman και τα χημικά οι δημοσιογράφοι της ανεξάρτητης εφημερίδας δεν έμειναν με σταυρωμένα στα χέρια. Συνέχισαν τη δουλειά τους και εξέδωσαν μια ολοκαίνουργια εφημερίδα της Yarına Bakış (Αυριανή Ματιά).

Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και οχημάτων με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απομακρύνουν το πλήθος και να εισβάλουν βίαια στα γραφεία της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, της Zaman, μετά την απόφαση δικαστηρίου να τεθεί υπό δικαστική επιμέλεια, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδονται απευθείας μέσω Διαδικτύου.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές της Zaman είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης.

Τα γεγονότα αυτά δεν πτόησαν τους δημοσιογράφους και έβγαλαν το φύλλο της νέας τους εφημερίδας.Η νέα ανεξάρτητη εφημερίδα της παλιάς ομάδας της Zaman κυκλοφόρησε με το εξώφυλλο:

Εκτοξευτήρες νερού, δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες δεν έφτασαν

  

Τα διεθνή ΜΜΕ έτσι είδαν την εισβολή στην εφημερίδα Zaman, στα σκίτσα βέβαια πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος Ερντογάν 

  

 

Σε μία σατιρική εκπομπή της Γερμανίας προσπάθησαν να εξηγήσουν πως θα είναι η Zaman μετά την απόφαση δικαστηρίου να τεθεί αυτή υπό δικαστική επιμέλεια.

Η ειρωνεία κατά του προέδρου Ερντογάν κυριάρχησε σε όλο της το μεγαλείο με τον ίδιο να τον παρουσιάζουν ως '' ο Ερντογάν που σπάει κεφάλια'' ''Galatasaray - Bayern Munich με σκορ 12 - 0'', όλα τα γκολ τα έβαλε ο Ερντογάν, '' Ο ιδιοφυής Ερντογάν κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής'', ''Ο υπεράνθρωπος Ερντογάν με ευκολία νίκησε τον Chuck Norris''

  

Οι δικαστικοί επιμελητές οπαδοί του ΑΚΡ !

Ο δημοσιογράφους Sezai Sengonul, οι δικηγόροι Tahsin Kaplan και Metin İlhan διορίστηκαν στην εφημερίδα Zaman ως δικαστικοί επιμελητές. Από τους λογαριασμούς τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν μοιραστεί μηνύματα υπέρ του πρόεδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Νταβούτογλου.

Οι διορισμένοι δικαστικοί επιμελητές θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητοι όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σήμερα δημοσίευσαν το πρώτο φύλλο τους μετά από την εισβολή στην Zaman που έγραφαν διάφορα υπέρ του Ερντογάν και της κυβέρνησης ΑΚΡ.

Οι πληροφορίες λένε πως το πρώτο φύλλο της Zaman τυπώθηκε στα τυπογραφεία της εφημερίδας Sabah όπου ένας από τους ιδιοκτήτες είναι ο γαμπρός του Ερντογάν.

Αυτό είναι το πρώτο εξώφυλλο της Zaman από τους διορισμένους.

 

Το Βερολίνο λέει πως η Μέρκελ συζήτησε περί της ελευθερίας του Τύπου με τον τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συζήτησαν σήμερα το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, αφού τέθηκε υπό την κηδεμονία των αρχών η μεγαλύτερη εφημερίδα της Τουρκίας, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

"Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα των πιο πρόσφατων συνομιλιών ανάμεσα στην καγκελάριο και τον τούρκο πρωθυπουργό", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιτς, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες χθες Κυριακή.

"Η ελευθερία του Τύπου έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη γερμανική κυβέρνηση", πρόσθεσε.

Η τουρκική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άνοιξε πυρ με σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσει διαδηλωτές έξω από την εφημερίδα Zaman αφού οι αρχές ανέλαβαν τον έλεγχό της στο πλαίσιο της καταστολής της θρησκευτικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για προδοσία.

Ο Ολάντ λέει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επαγρυπνά για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επαγρυπνά σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι έχει ανάγκη τη συνεργασία της Άγκυρας για να περιοριστεί η ροή των μεταναστών στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για τη μεταναστευτική κρίση, ο Ολάντ δήλωσε, όταν ερωτήθηκε για τον έλεγχο που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση στην εφημερίδα Zaman: "Η συνεργασία με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαγρυπνάμε για την ελευθερία του Τύπου. Εγώ το κάνω".