X

Υπουργός διάβασε στην τουρκική Βουλή ποίημα για τον “άπιστο Έλληνα”

Το ποίημα του εναντίον των Ελλήνων από τον Τούρκο Υπουργό. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος προσπάθησε να δικαιολογηθεί.

Ant1news

Την ώρα που στη Σμύρνη χθες συναντιόνταν Τσίπρας και Νταβούτογλου και μιλούσαν περί φιλίας και συνεργασίας, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νατζί Αγμπάλ, διάβαζε στη βουλή ένα ποίημα που μιλούσε για τον ‘άπιστο Έλληνα’.

Το ποίημα ανήκει στον Ισμέτ Οζέλ και λέγεται ‘Πίστη’. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που επέκριναν το βουλευτή και μάλιστα του κυβερνώντος κόμματος που διάβασε αυτό το ποίημα ενόσω στη Σμύρνη η ίδια η κυβέρνηση φιλοξενούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό και το υπουργικό του συμβούλιο.

Το ποίημα έλεγε: «Δεν ακούγεται πια το εζάν (η ισλαμική προσευχή), στους άμβωνες καρφώθηκαν σταυροί, ο άπιστος Έλληνας έβαλε τη σημαία του στα τζαμιά, παντού. Αφού είναι έτσι, έλα αδελφέ μου ας δώσουμε όλοι τα χέρια, ας σκάσουμε τις βόμβες για να σωπάσουν οι καμπάνες παντού... κλπ. κλπ.». 

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ, αντέδρασε έντονα λέγοντας στο συνάδελφό του ότι δεν αρμόζει σε κανέναν βουλευτή μία τέτοια ομιλία μέσα στη βουλή. «Γιατί το κάνει άραγε;» αναρωτήθηκε. «Πραγματικά ντρεπόμαστε και λυπούμαστε που το ακούσαμε. Τί θα απαντήσει τώρα ο Νταβούτογλου στον Τσίπρα αν το μάθει;» είπε ο Οζέλ.

Αλλά και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικιστικού Κόμματος, Ιντρίς Μπακουλέν, αντέδρασε λέγοντας ότι καταδικάζει τις φράσεις που ακούστηκαν.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι ήθελε απλά να υπενθυμίσει την περίοδο του ‘Πολέμου της Ανεξαρτησίας’ (όπως ονομάζουν οι Τούρκοι την εκστρατεία του Ατατούρκ κατά των Ελλήνων), όπως κάνουν αναφορές και άλλοι συνάδελφοί του κατά καιρούς μέσα στη βουλή και ότι δεν είχε καμία πρόθεση να στραφεί εναντίον του ελληνικού έθνους ή εναντίον κάποιας θρησκείας. Στο τέλος μάλιστα ζήτησε και συγνώμη, επειδή παρεξηγήθηκαν τα λόγια του.

Το σχετικό βίντεο: