X

Τρομο-υστερία έχει καταλάβει την Τουρκία

Έκλεισε η γέφυρα του Βοσπόρου μετά τον εντοπισμό “ύποπτου” οχήματος. Ανησυχία από νέα προειδοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ για απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ant1news

Βαριά η σκιά της τρομοκρατίας που έχει απλωθεί πάνω από τη γειτονική Τουρκία, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης στην Άγκυρα.

Η νέα προειδοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ κάνει λόγο για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στις 20 Μαρτίου. Συστήνει στους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν δημόσιες υπηρεσίες, κτίρια διπλωματικών αποστολών, πλατείες, θρησκευτικούς και τουριστικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται πως δύο ημέρες πριν από το μακελειό της Κυριακής, που προκάλεσε το θάνατο 37 ανθρώπων, η αμερικανική πρεσβεία προειδοποιούσε για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα σε κεντρικό σημείο της Άγκυρας.

Έκλεισε η γέφυρα του Βοσπόρου για “ύποπτο” αυτοκίνητο

Νωρίς το απόγευμα, η τουρκική Αστυνομία σταμάτησε την κυκλοφορία στη μεγαλύτερη γέφυρα του Βοσπόρου, μετά τον εντοπισμό ενός αυτοκινήτου που ήταν εγκαταλελειμμένο και θεωρήθηκε πως ενδεχομένως να ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Όπως ήταν φυσικό δημιουργήθηκε ένα απίστευτο κομφούζιο και τα τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμα τους για να μεταδώσουν ζωντανά τις εξελίξεις και ό,τι πληροφορίες υπήρχαν σχετικά με τον έλεγχο του ύποπτου οχήματος.

 

Κατόπιν έρευνας, διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός και η γέφυρα παραδόθηκε στην κυκλοφορία. Λίγα λεπτά αργότερα, αποκαλύφθηκε πως το “ύποπτο” αυτοκίνητο είχε μείνει από βενζίνη και ο οδηγός του το είχε εγκαταλείψει αναζητώντας... μπιτόνι.

Ταυτοποιήθηκε και ο δεύτερος δράστης του μακελειού στην Άγκυρα

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι η Αστυνομία αναζητά και τρίτο δράστη της φονικής επίθεσης στην Άγκυρα. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες έλεγαν, έναν άνδρα και μία γυναίκα, που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, αλλά τις τελευταίες ώρες λέγεται ότι υπήρχε και τρίτος δράστης, χωρίς όμως να έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία.

 

Σήμερα πάντως δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δεύτερου δράστη της επίθεσης αυτοκτονίας, καθώς και η φωτογραφία του. Πρόκειται για έναν 26χρονο, ο οποίος είχε αγοράσει στις 10 Ιανουαρίου από τη Σανλιούρφα το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Συνεργός του ήταν η Σεχέρ Τσαγλά Ντεμίρ, 24 ετών, φοιτήτρια τουριστικών επαγγελμάτων, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας είχε διασυνδέσεις με το PKK. Συγκεκριμένα, φέρεται να είχε εκπαιδευτεί μαζί με Κούρδους μαχητές στη Συρία.

 

Ερντογάν: Δε θα μας γονατίσουν οι τρομοκράτες

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ήρθε στην Τουρκία για να υπογράψει ενεργειακή συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, μιας και ο Ερντογάν δεν πήγε στο Μπακού όπως είχε συμφωνηθεί, λόγω πένθους, έδωσε το παρακάτω μήνυμα όσον αφορά την επίθεση στην Άγκυρα: «Όσοι χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως μασιά (λαβίδα για το τζάκι), δεν θα μπορέσουν να μας γονατίσουν».

Εμπρηστικές δηλώσεις Κούρδων ηγετών

Ο αρχηγός του KCK (οργάνωση υπό την ‘ομπρέλα’ του ΡΚΚ), Τζεμίλ Μπαγίκ, μιλώντας στους Times του Λονδίνου προειδοποίησε ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις στην Τουρκία. «Θέλουμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Η Τουρκία δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει δημοκρατική χώρα, αν δεν πέσει ο Ερντογάν και η κυβέρνηση ΑΚΡ», δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Αυτόνομης Κουρδικής περιοχής του Βόρειου Ιράκ, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό πρακτορείο ‘Philadelphia Media Network’ φέρεται να δήλωσε: «Βλέποντας το χάρτη της Μέσης Ανατολής διαπιστώνουμε ότι τα παλιά σύνορα παραμένουν μόνο στα χαρτιά. Τα σύνορα της περιοχής χαράσσονται εκ νέου».