X

Επί ποδός πολέμου οι Τούρκοι για την ανακήρυξη αυτόνομης κουρδικής ομοσπονδίας στη Συρία

“Κόκκινος συναγερμός” έχει σημάνει στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Στάση αναμονής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ant1news

Σε συναγερμό υψίστου επιπέδου (“Δέλτα”) έχει τεθεί η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα της Τουρκίας, από όπου επιχειρούν τα μαχητικά του συνασπισμού που επιχειρούν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Αιτία η ανακοίνωση του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) ότι θα ανακηρύξει την ενοποίηση τριών αυτόνομων περιοχών στη βόρεια Συρία σε μία ομόσπονδη δομή υπό την ονομασία «Ομοσπονδία της βόρειας Συρίας».

Πρόκειται για κίνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, που «θα ανοίξει τον δρόμο για τον διαμελισμό της Συρίας». Η προοπτική αυτή ανησυχεί την Άγκυρα, καθώς θεωρεί ότι θα πυροδοτήσει αποσχιστικές τάσεις και από τους Κούρδους της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κούρδοι της Συρίας στην ανακοίνωσή τους συμπεριέλαβαν στην ομοσπονδιακή δομή και πόλεις της Τουρκίας (Σουρούτς, Τζεϋλάνπινάρ, Νουσαϊμπίν, Ακτσάκαλε), γεγονός το οποίο -σύμφωνα με τους αναλυτές- συνιστά πρόκληση πολέμου και μπορεί να προκαλέσει την άμεση επέμβαση της Τουρκίας.

Στην πρώτη του αντίδραση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι “απαράδεκτη” η διακήρυξη για ομοσπονδία και ότι δεν μπορούν να γίνονται μονομερείς κινήσεις.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε χθες πως δε συμφωνεί με την δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη βόρεια Συρία, αλλά θα την αποδεχτεί σε περίπτωση που ο συριακός λαός συμφωνήσει.

Την ίδια ώρα, ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εσωτερική μετανάστευση στην νοτιοανατολική Τουρκία, λόγω των συγκρούσεων με το ΡΚΚ. Συγκεκριμένα, 50.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη Νουσαϊμπίν (πόλη που βρίσκεται ακριβώς επί της μεθορίου Τουρκίας - Συρίας), άλλοι 50.000 έχουν εγκαταλείψει το Σίρνακ και 40.000 τη Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακάρι.

Οι «εσωτερικοί πρόσφυγες» εγκαθίστανται σε σπίτια που νοικιάζουν, κοντά σε συγγενικά τους πρόσωπα, σε άλλες πόλεις ή ακόμα και σε άλλες επαρχίες. Ο φόβος ότι θα χρησιμοποιηθούν ως «ζωντανές ασπίδες» τους εξώθησε στην απόφαση να εγκαταλείψουν τις περιοχές των συγκρούσεων.