X

Μακελειό σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης

ISIS ή PKK “βλέπουν” πίσω από την επίθεση. Πέντε νεκροί και 36 τραυματίες. Βίντεο δείχνει τον βομβιστή αυτοκτονίας και τη στιγμή της έκρηξης.

Ant1news

Νέα στοιχεία από το χώρο της αιματηρής βομβιστικής επίθεσης που έγινε κατά κεντρικού εμπορικού δρόμου στην Κωνσταντινούπολη, δείχνουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας, μπορεί να ανήκε στο Ισλαμικό Κράτος ή στο PKK, σύμφωνα με όσα δηλώνουν Τούρκοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε  στις 10.55 το πρωί στον μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του βομβιστή αυτοκτονίας και 36 τραυματίστηκαν.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε ότι 12 από τους τραυματίες είναι ξένοι πολίτες. Πρόκειται για εξι Ισραηλινούς, δύο Ιρλανδούς, έναν Ισλανδό, έναν Γερμανό, έναν Ιρανό και έναν από το Ντουμπάι.

Πρόκειται για την τέταρτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται φέτος στην Τουρκία. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ο βομβιστής αυτοκτονίας την ώρα που περπατά ανάμεσα στο πλήθος και η στιγμή που ανατινάζεται.

Δείτε βίντεο απο τη στιγμή της επίθεσης

Στον πεζόδρομο όπου έγινε η επίθεση βρίσκονται καταστήματα με εμπορικά brands παγκοσμίου φήμης, αλλά και ξένες διπλωματικές αποστολές, σε απόσταση λίγων μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στάθμευσης αστυνομικών λεωφορείων.



Ο καμικάζι ανατινάχθηκε σχεδόν απέναντι από το ελληνικό προξενείο, το Σισμανόγλειο μέγαρο.Ευτυχώς δεν υπάρχει αναφορά για Έλληνες τραυματίες, όπως επιβεβαίωσε κι ο Γενικός πρόξενος της Κωνσταντινούπολης, Ευάγγελος Σέκερης, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο κτίριο όταν σημειώθηκε η επίθεση. 

Υπό κράτηση τέθηκε ένας ύποπτος στην περιοχή του Νισάντασι στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος επιχείρησε να καταγράψει με το κινητό του τηλέφωνο την αιματηρή επίθεση. Ο ύποπτος οδηγήθηκε στην Ασφάλεια προκειμένου να καταθέσει. 

  

Τα δύο σενάρια που αναπαράγουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι το ενδεχόμενο ο βομβιστής να είχε ως στόχο πολυπληθέστερο σημείο, αλλά για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, η βόμβα εξερράγη νωρίτερα και το ενδεχόμενο, ο βομβιστής να είχε ως στόχο ξένους τουρίστες. Σημειώνεται ότι στην οδό του Πέρα, που είναι ο πιο πολυσύχναστος πεζόδρομος της Τουρκίας, κατά την ώρα της έκρηξης δεν παρατηρείται συνήθως πολύ μεγάλη κίνηση.

Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι:“η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα.” Οι δηλώσεις Τσαβούσολγου έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ καταδίκασε την “τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή, δείχνει το άγριο πρόσωπο της τρομοκρατίας.”

  

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών καταδίκασε τη σημερινή βομβιστική επίθεση. “Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια και δειλή ενέργεια, που στοίχισε τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Τουρκία,” τόνισε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

 

Καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται, τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, για την σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

«Σύσσωμος ο ελληνικός λαός και η ελληνική Κυβέρνηση εκφράζουν αποτροπιασμό για την νέα τρομοκρατική επίθεση που έγινε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό καθώς και τα  βαθειά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης  στις οικογένειες των θυμάτων.

 

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

«Στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες ενέργειες που σκορπούν το θάνατο και εντείνουν το κλίμα φόβου στην περιοχή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό και βρισκόμαστε στο πλευρό του» αναφέρει.

 

 

«Η νέα βομβιστική επίθεση στην Τουρκία, αυτή τη φορά στο αυστηρά φρουρούμενο Κέντρο της Πόλης, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η πολιτική του Τρόμου δεν πτοείται από ευχολόγια και ασκήσεις επί χάρτου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.


«Το κουτί της Πανδώρας παραμένει ανοιχτό και μέσω αθώων θυμάτων σκορπίζει διαρκώς εκβιασμούς και φόβο.Όσοι πίστευαν και πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι μακριά και δεν κινδυνεύει η μακαριότητα της καθημερινής τους ζωής δυστυχώς διαψεύδονται και πάλι. Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία και όσοι έχουν εμπλακεί ή έχουν ευθύνη για τη ζοφερή πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή δε μπορούν να νίπτουν χείρας .Στη λεκάνη δεν υπάρχει νερό αλλά αίμα» προστίθεται στην ανακοίνωση.