X

Cumhuriyet: Σκάνδαλο με Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

Γιατί η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για "πτώση του σουλτάνου".  Προκαλεί η νέα τακτική της φρουράς του Ερντογάν. Ποιος ο λόγος που ο Ομπάμα δεν τον υποδέχθηκε;

Ant1news

Για σκάνδαλο στο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στην Ουάσινγκτον κάνει λόγο η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, καθώς όπως τονίζει, εκείνοι που προσκλήθηκαν ήταν άτομα χωρίς ιδιαίτερη επιρροή.

Ειδικότερα, η εφημερίδα διευκρινίζει ότι ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι προσκεκλημένοι διατηρούν διακεκριμένες θέσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα, στην πραγματικότητα άτομα όπως οι Karen Donfried, Julie Smith και Douglas Hengel έχουν εδώ και πολύ καιρό σταματήσει να εργάζονται για την κυβέρνηση. Αλλά στο δείπνο τους αποδόθηκαν οι τίτλοι «ειδικός σύμβουλος του Ομπάμα», «βοηθός του αντιπροέδρου Μπάιντεν» και «αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Στην πραγματικότητα ουδείς ενεργός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομπάμα δεν παρέστη στο δείπνο, τονίζει η εφημερίδα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, το ενδιαφέρον του Τύπου αλλά και των κοινωνικών μέσων έχει προκαλέσει η νέα τακτική της φρουράς του Ερντογάν που, απωθώντας τους (ελάχιστους) διαδηλωτές που διαδήλωναν κατά του Ερντογάν, έβγαζαν άναρθρες κραυγές για να «σκεπάσουν» τα συνθήματά τους.

Ο αρθρογράφος της Hurriyet, Αhmet Hakan τονίζει ότι αν δεν είχε συμβεί αυτό, κανείς δεν θα είχε προσέξει τα 4-5 άτομα που διαδήλωναν κατά του Ερντογάν και ότι αντιθέτως οι άναρθρες κραυγές των φρουρών τράβηξαν την προσοχή και δημιουργήθηκε μεγάλη εντύπωση και σχολιασμός κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Ερντογάν πραγματοποίησε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ παρά τα αρνητικά μηνύματα της Ουάσιγκτον και ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος ήταν ότι τον Ερντογάν δεν υποδέχθηκε κατά την άφιξή του στην αμερικανική πρωτεύουσα κανένας Αμερικανός αξιωματούχος, παρά μόνο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου που είχε μεταβεί στην Ουάσιγκτον μερικές μέρες πριν.

 

Βέβαια, δεν τίθεται θέμα υποδοχής του Ερντογάν στο αεροδρόμιο από τον Ομπάμα αφενός διότι ο Ομπάμα ποτέ δεν το έχει κάνει στο παρελθόν, αφετέρου δεν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη και διμερή συνάντηση, αλλά για συμμετοχή στη σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια μαζί με άλλους 52 ηγέτες κρατών.

Επίσης, η Cumhuriyet, επικαλούμενη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου ότι «η εντολή προς τις οικογένειες των Αμερικανών στρατιωτικών να εγκαταλείψουν την Τουρκία δεν βασίστηκε σε συγκεκριμένη απειλή», θεωρεί ότι με την διαταγή αυτή οι ΗΠΑ θέλησαν να δώσουν στον Ερντογάν το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Συρίας, της ασφάλειας στα τουρκοσυριακά σύνορα και της προέλασης του YPG στη βόρεια Συρία.

Κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους από 21 think tanks στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από την συνεργασία Τουρκίας–ΗΠΑ τόσο σε στρατηγικό όσο και σε τακτικό επίπεδο.