X

Παντρεύονται Τούρκους για να γλιτώσουν την απέλαση στη Συρία

Πάνω από 3.500 γάμοι μεταξύ Τούρκων και γυναικών από τη Συρία μέσα στο 2015. Διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της πολυγαμίας! Αλλάζει δραστικά η κοινωνική δομή της Τουρκίας.

Ant1news

Με στόχο μια καλύτερη ζωή στην Τουρκία, μακριά από τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του, χιλιάδες γυναίκες από τη Συρία αποφάσισαν να παντρευτούν με Τούρκους, αδιαφορώντας ακόμα και για το εάν οι ίδιοι ήταν ήδη παντρεμένοι!

Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, περίπου 3.600 γυναίκες από τη Συρία παντρεύτηκαν Τούρκους άνδρες το 2015. Όλες ήρθαν από τη Συρία μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου και επεδίωξαν έναν τέτοιο γάμο, προκειμένου να μην απελαθούν.

Οι περισσότεροι γάμοι γίνονται από απελπισία, όπως διαπιστώνουν οι κοινωνιολόγοι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι τέτοιοι γάμοι έχουν γίνει στο Κιλίς, στα σύνορα με τη Συρία, όπου υπάρχουν δεκάδες προσφυγικοί καταυλισμοί και οι κάτοικοι πλέον αποτελούν μειοψηφία στην περιοχή.

Μάλιστα, η πολυγαμία, η οποία επισήμως απαγορεύεται, αλλά θρησκευτικώς είναι αποδεκτή, έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι που παρά το ότι είναι παντρεμένοι, συνάπτουν έναν ακόμα γάμο με γυναίκες από τη Συρία.

Χθες άλλωστε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, περιέγραψε τα χιλιάδες παιδιά προσφύγων, που γεννήθηκαν στην Τουρκία, ως «μέλη της οικογένειάς μας».

Κοινωνιολόγοι θεωρούν ότι η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα στην ιστορία της και αυτό το φαινόμενο ενδέχεται να αλλάξει την κοινωνική δομή της Τουρκίας δραστικά.