X

Η Τουρκία απέλασε Γερμανό δημοσιογράφο

Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίστηκε ως το άτομο που «άναψε το φυτίλι» της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Ant1news

Ο ανταποκριτής του γερμανικού κρατικού καναλιού ARD, Volker Schwenk, τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Αττατούρκ και στη συνέχεια απελάθηκε. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δημοσιεύουν επιγραμματικά την είδηση, ενώ το κρατικό πρακτορείο «Αnadolu» διευκρινίζει ότι ο Schwenk ερχόταν από Κάιρο και η διαδικασία απέλασής του κινήθηκε από τη διεύθυνση ασφαλείας του αεροδρομίου.

Ο Schwenk χαρακτηρίζεται ως ο δημοσιογράφος, ο οποίος «άναψε το φυτίλι» της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, όταν μεταδόθηκε ένα βίντεο που προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Για το λόγο αυτό, του είχε απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα.

Το επεισόδιο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (19.04) και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ο ακριβής λόγος της άρνησης εισόδου στην Τουρκία. Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι παρακολουθεί το θέμα και εξέφρασε την ανησυχία της, ενώ πρόσθεσε ότι το γερμανικό ΥΠΕΞ θα έρθει σε επαφή με όλους τους αρμόδιους Τούρκους αξιωματούχος, προκειμένου ο δημοσιογράφος να μπορέσει να ανταποκριθεί ξανά στις απαιτήσεις των επαγγελματικών του καθηκόντων.

Η βουλευτής των Πράσινων Tabea Rossner ζήτησε να τεθεί το θέμα κατά την προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Τουρκία.

Φέτος η Τουρκία αρνήθηκε να ανανεώσει τις διαπιστεύσεις αρκετών δημοσιογράφων και αναφέρεται στο παράδειγμα του ανταποκριτή του Spiegel Online στην Τουρκία, Hasnian Kazim, που όταν του αρνήθηκαν την ανανέωση της άδειας παραμονής άσκησε αυστηρή κριτική στους Τούρκους και στη συνέχεια ανακλήθηκε από το Spiegel.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle πάντως ο Schwenk ήρθε στην Τουρκία, για να καλύψει ένα ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες στα συροτουρκικά σύνορα. Μετά το επεισόδιο, έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter : «Τελευταία στάση στην Κων/πολη. Μου εμποδίζεται η είσοδος στην Τουρκία. Το όνομά μου έχει φακελωθεί. Είμαι δημοσιογράφος. Υπάρχει πρόβλημα;».