X

Πολιτική θύελλα για το “θεοκρατικό Σύνταγμα” στην Τουρκία

Πρόκληση από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Επεισόδια με διαδηλωτές υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Ant1news

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε με τη βία μια διαδήλωση που πραγματοποιούσαν υποστηρικτές του κοσμικού κράτους μπροστά από το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μία ημέρα μετά την αμφιλεγόμενη δήλωση του προέδρου της Ισμαήλ Καχραμάν ο οποίος τάχθηκε κατά του ενδεχομένου να συμπεριληφθεί σε ένα νέο Σύνταγμα η θεμελιώδης αυτή αρχή της σύγχρονης Τουρκίας.

«Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος και θα παραμείνει» φώναζαν τουλάχιστον 100 διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από μία από τις εισόδους της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα προτού οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας επέμβουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε επί τόπου.

Πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί σε πόλεις της Τουρκίας κατά του Ισμαήλ Καχραμάν, στελέχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ως μουσουλμανική χώρα, γιατί πρέπει να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου υπαναχωρούμε στο θέμα της θρησκείας; Είμαστε μια μουσουλμανική χώρα. Πριν από οποιοδήποτε άλλο πράγμα, ο χαρακτήρας του κοσμικού κράτους δεν πρέπει να δεσπόζει στο νέο Σύνταγμα» δήλωσε ο Καχραμάν.

Οι δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης προκάλεσαν τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την παραίτησή του.

Τον “άδειασε” ο πρόεδρος Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκε να “αδειάσει” τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ισμαήλ Καχραμάν, δηλώνοντας πως το κράτος πρέπει να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλα τα θρησκευτικά δόγματα.

Η αρχή περί κοσμικότητας περιλαμβάνεται στο ισχύον σύνταγμα της Τουρκία με τη διατύπωση «Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου». Ο δρόμος για να προστεθεί η αρχή περί κοσμικότητας στο τουρκικό σύνταγμα έγινε το 1928 με την αφαίρεση της διάταξης «η θρησκεία του κράτους είναι το Ισλάμ, που περιλαμβανόταν στο σύνταγμα του 1924. Η αρχή περί κοσμικότητας εντάχθηκε στο σύνταγμα το 1937.