X

Αντίστροφη μέτρηση για το όνομα του νέου Πρωθυπουργού της Τουρκίας

Καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή του νέου ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος AKP είναι οι αρμονικές σχέσεις του με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ant1news

Η αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο του ΑΚΡ έχει ξεκινήσει και είναι κοινό μυστικό ότι το κρίσιμο κριτήριο για την επιλογή του νέου αρχηγού του ΑΚΡ και άρα Πρωθυπουργού της Τουρκίας, θα είναι οι αρμονικές του σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Το μοντέλο «ισορροπία μεταξύ Προέδρου και Πρωθυπουργού» θα μετασχηματιστεί σε μοντέλο «ισχυρού προέδρου και Πρωθυπουργού-φερέφωνο».

Πιθανότατα ο νέος Πρωθυπουργός θα είναι ο υπουργός Μεταφορών, Μπιναλί Γιλιντιρίμ, ενώ ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αναμένεται να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λαμβάνοντας και το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας. Έπειτα από το συνέδριο αναμένονται μεγάλες αλλαγές τόσο στη διοίκηση του κόμματος, όσο και στο νέο υπουργικό συμβούλιο, με καθοριστικό το ρόλο Ερντογάν στις αλλαγές αυτές. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των υπουργών θα αντικατασταθεί από νέα ονόματα, κάποιοι νυν υπουργοί θα απομακρυνθούν, ενώ κομματικά στελέχη αναμένεται να “αναβαθμιστούν” και να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “STAR” αναφέρει ότι την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου Τούρκου Πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης “Cumhuriyet' αναφέρει ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού που θα προκύψει από το συνέδριο του ΑΚΡ δεν έχει και τόση σημασία αφού θα πρόκειται για ένα χαμηλού προφίλ πολιτικού, «που αγαπά τον ηγέτη του περισσότερο από το Σύνταγμα. Και φυσικά θα φέρει μουστάκι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Η εφημερίδα δεν αποκλείει και συνεργασία μεταξύ ΑΚΡ και ΜΗΡ (Εθνικιστικό κόμμα). Σημειώνει επίσης ότι έπειτα από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015 οι θεσμοί και ιδιαίτερα η Εθνοσυνέλευση ουσιαστικά δεν λειτουργούν και συμφωνεί με την εκτίμηση του αρχηγού του CHP Κιλιτσντάρογλου ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία θυμίζουν εκείνες των πραξικοπημάτων.

Στο συνέδριο του ΑΚΡ την Κυριακή στις 22 Μαΐου έχουν προσκληθεί τέσσερις χιλιάδες μέλη. Θα είναι από τα συνέδρια με τη μεγαλύτερη συμμετοχή.