X

Τουρκία: Και επισήμως ο Γιλντιρίμ νέος Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στον Ταγίπ Ερντογάν. Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος.

Ant1news

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι ο νέος ηγέτης του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εξελέγη κατά το σημερινό έκτακτο συνέδριο του κόμματος, όπου ήταν μοναδικός υποψήφιος και έλαβε το σύνολο των 1.405 έγκυρων ψήφων ενώ υπήρξαν και έξι άκυρες.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ιστορικός ηγέτης του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την έδωσε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ υποσχέθηκε «ένα νέο σύνταγμα για τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα», ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο όνομα του Ερντογάν.

Ταυτόχρονα με τον νέο ηγέτη, στο συνέδριο εξελέγη και η νέα Κεντρική Επιτροπή, όπου άλλαξαν περίπου τα μισά μέλη. Στο σύνολό της η Επιτροπή αποτελείται από ονόματα εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

 

Ο Αχμέτ Νταβύτογλου μετέβη στο "Λευκό Σαράι" για να υποβάλει την παραίτησή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντιογάν ο οποίος αφού την έκανε δεκτή,  δέσθηκε τον νεο-εκλεγέντα αρχηγό του κόμματος για να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

 

Κατά την ομιλία του ο νέος ηγέτης ανέφερε ότι:

«Η αλλαγή σκυτάλης αποτελεί μόνο ένα μέσο για να προσφέρουμε νέες υπηρεσίες στο έθνος». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας αγωνιστής, ένας άνθρωπος του λαού, ένας απτόητος υπέρμαχος της μεγάλης Τουρκίας. Έχοντας ψηλά το κεφάλι πάντα είπαμε ότι είμαστε συνταξιδιώτες με τον Ερντογάν, φίλοι της ίδιας μοίρας, εγκάρδιοι φίλοι. Θα συνεχίσουμε να το λέμε και από εδώ και στο εξής. Αξιότιμε πρόεδρε της Δημοκρατίας σου το υποσχόμαστε ότι ο αγώνας σου είναι και δική μας υπόθεση και ο δρόμος σου δρόμος μας».

Ο Γιλντιρίμ αναφέρθηκε επίσης στο νέο σύνταγμα και στο προεδρικό σύνταγμα.«Το σημαντικότερο έργο που πρέπει να επιτελέσουμε σήμερα είναι να καταστήσουμε νόμιμη την πραγματική κατάσταση και να τερματίσουμε την σύγχυση. Αυτό περνά από ένα νέο σύνταγμα και το νέο σύνταγμα είναι το προεδρικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μήνυμά του που διαβάστηκε στο συνέδριο, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης στο προεδρικό σύστημα αναφέροντας ότι «στο προσεχές μέλλον και στο πλαίσιο των αναζητήσεων για νέο σύστημα και νέο σύστημα διακυβέρνησης, πιστεύω ότι θα αρθεί το στρεβλό αυτό σύστημα που επηρεάζει αρνητικά το κλίμα μεταξύ του λαού και του προέδρου της δημοκρατίας, του προέδρου της δημοκρατίας και του πολιτικού του προσωπικού».

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο άκουσαν όρθιοι το μήνυμα του Ερντογάν.