X

Νέο υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία

Χωρίς μεγάλες αλλαγές η νέα σύνθεση, επικεντρώνονται κυρίως στον τομέα της Οικονομίας. Μόλις μια γυναίκα με χαρτοφυλάκιο.

Ant1news

Χωρίς πολλές εκπλήξεις ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Το υπουργικό συμβούλιο κατατέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος και το επικύρωσε.

Παρά τις φήμες που υπήρχαν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, δόθηκε και πάλι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην θέση του παραμένει επίσης και ο υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά.

Οι μεγάλες αλλαγές έγιναν στον οικονομικό τομέα, όπου αποπέμφθηκαν οι ηπίων τόνοι προηγούμενοι υπουργοί, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι οποίοι ταίριαζαν περισσότερο στην πολιτική συμπεριφορά του Ντραβούτογλου και στις θέσεις τους τοποθετήθηκαν αντίστοιχα οι  Νιχάτ Ζεϋμπεκτσί και Ναγτζί Αγμπάλ.

Ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϋράκ , παρέμεινε στη θέση του στο υπουργείο Ενέργειας, αλλά παρά τα όσα ακουγόταν για αναβάθμιση του σε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι στο νέο σχήμα υπάρχουν πέντε Αντιπρόεδροι, δεν πήρε «προαγωγή».

Αλλαγή είχαμε και στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου που ασχολείται με θέματα της ΕΕ, απ’ όπου έφυγε ο «σκληρός», Βολκάν Μποζκίρ, γνωστός από τις δηλώσεις του για ευρωπαϊκά θέματα και στην θέση του τοποθετήθηκε ο Ομέρ Τσελίκ.

Αλλαγή είχαμε και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την τοποθέτηση του Φικρί Ισίκ, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπάρχει μόνο μια γυναίκα υπουργός, η Φατμά Μπετούλ, στο υπουργείο Οικογένειας.

Ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας σε δηλώσεις του στο τουρκικό κοινοβούλιο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν μετέφερε ως όφειλε τις πολιτικές ευθύνες στη νέα κυβέρνηση, απορρίπτοντας τις προτάσεις που είχε ως αρχηγός κράτους να αναμιχθεί στις κυβερνητικές υποθέσεις.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης, ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ στο κυρίως Κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα, μέχρι να εξαλειφθεί η απειλή και να σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

Η πλήρης σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου:

Πρωθυπουργός: Μπιναλί Γιλντιρίμ

Αντιπρόεδρος: Νουρατίν Τζανικλί

Αντιπρόεδρος: Μεχμέτ Σιμσέκ

Αντιπρόεδρος: Νουμάν Κουρτουλμούς

Αντιπρόεδρος: Τουγρούλ Τουρκές

Αντιπρόεδρος: Βεϊισί Καϊνάκ

Υπουργός Δικαιοσύνης: Μπεκίρ Μποζντάγ

Υπουργός Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής: Φατμά Μπετούλ Σαγιάν

Υπουργός ΕΕ: Ομέρ Τσελίκ

Υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Φαρούκ Οζλού

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Σουλειμάν Σοϊλού

Υπουργός Περιβάλλοντος: Μεχμέτ Όζχασεκι

Υπουργός Εξωτερικών: Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Υπουργός Οικονομίας: Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί

Υπουργός Ενέργειας: Μπεράτ Άλμπαϊρακ

Υπουργός Νέας Γενιάς και Αθλητισμού: Τσαγατάϊ Κιλίτς

Υπουργός Γεωργίας: Φαρούκ Τσελίκ

Υπουργός Τελωνίων: Μπουλέντ Τουφενκτσί

Υπουργός Εσωτερικών: Εφκάν Αλά

Υπουργός Ανάπτυξης: Λουτφί Ελβάν

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Ναμπί Αβτζί

Υπουργός Οικονομικών: Ναγτζί Αγμπάλ

Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Ισμέτ Γιλμάζ

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Φικρί Ισίκ

Υπουργών Δασών και Υδάτινων Πόρων: Βεϊσέλ Έρογλου

Υπουργός Υγείας: Ρετζέπ Ακντάγ

Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών: Αχμέτ Αρσλάν