X

Δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Δεν μας θέλουν, λόγω θρησκεύματος, είπε και επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις στους ηγέτες της ΕΕ και για το Προσφυγικό.

Ant1news

Σκληρές εκφράσεις και επιθετικά σχόλια για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεφύλαξε ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Fatih Sultan Mehmet, στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει καθυστερήσει 53 χρόνια, όπως είπε, τόνισε απευθυνόμενους στους ηγέτες της ΕΕ «εσύ Ευρώπη δεν δέχεσαι στους κόλπους σου την Τουρκία γιατί η πλειοψηφία του πληθυσμού μας είναι μουσουλμάνοι. Δεν μπορείς να μας αποδείξεις το αντίθετο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε μάλιστα την διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «όπως κάνουν οι Βρετανοί, έτσι και εμείς θα διεξάγουμε δημοψήφισμα για να ρωτήσουμε το λαό μας αν επιθυμεί  την συνέχιση της ενταξιακής πορείας της χώρας μας ή αν θα πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μόνον αν ο λαός το επιλέξει».

 

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε πει ότι ο Ερντογάν πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον τουρκικό λαό αν αποτύχει η συμφωνία Τουρκίας–ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση.

«Εσύ, Πρόεδρε της ΕΕ δεν γνωρίζεις καλά τον τουρκικό λαό. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται σε δεύτερη μοίρα έπειτα από το θέμα της βίζας. Εσύ είσαι σε δεύτερη μοίρα μετά την Τουρκία. Δεν τήρησες τις υποσχέσεις σου. Εκνευρίστηκες επειδή ο Ερντογάν αποκάλυψε το άσχημο πρόσωπό σου. Τώρα πλέον προσπαθείς να ξεφορτωθείς τον Ερντογάν», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπλήρωσε «όταν 60.000 πρόσφυγες μαζεύονται στην Αδριανούπολη, τότε αρχίζουν οι Ευρωπαίοι να ανησυχούν για το αν αυτοί οι πρόσφυγες περάσουν σε Βουλγαρία ή Ελλάδα. Στο μεταξύ εμείς φιλοξενούμε 3.000.000 πρόσφυγες. Γιατί; Διότι σε αντίθεση με εσάς που δεν έχετε τέτοιες έννοιες, εμείς νοιαζόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους. Όλα αυτά με την συμφωνία επανεισδοχής δείχνουν το πόσο αναξιόπιστοι είστε όλοι σας. Δεν κρατάτε τις υποσχέσεις σας», είπε απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους.