X

Τουρκία: Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για επίθεση

Στους 42 οι νεκροί από την τριπλή επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Μέχρι τον χώρο των αναχωρήσεων έφτασαν οι δράστες. Βίντεο - ντοκουμέντο με τις κινήσεις τους.

Ant1news

Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας στην Τουρκία προκύπτουν από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για προειδοποίηση των κρατικών οργανισμών από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του πρακτορείου  Dogan οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν στείλει προειδοποιητική επιστολή σε όλους τους κρατικούς οργανισμούς για πιθανή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η Χαντέ Φιράτ είπε ότι η επιστολή εστάλη σχεδόν 20 μέρες πριν από τη βομβιστική επίθεση που σκόρπισε το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατουρκ της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα πρόσθεσε ότι στην λίστα των υπηρεσιών με τους πιθανούς στόχους ήταν και το αεροδρόμιο.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 42 και η Τουρκία κήρυξε την 29η Ιουνίου ημέρα πένθους ενώ σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα. 

Οι έρευνες των τουρκικών αρχών επικεντρώνονται στην ταυτοποίηση των δραστών της αιματηρής επίθεσης.

 

Από τις κάμερες του αεροδρομίου καταγράφηκαν οι κινήσεις των τριών καμικάζι αυτοκτονίας και όσα ακολούθησαν από τη στιγμή που πυροδότησαν τα εκρηκτικά, ενώ σε βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα καταγράφονται οι κινήσεις των δραστών λίγο πριν την επίθεση. 

Επίσης, στη δημοσιότητα δόθηκαν και οι φωτογραφίες των δραστών που προκάλεσαν το μακελειό στο αεροδρόμιο "Ατατούρκ" .

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει έως στιγμής την ευθύνη ωστόσο όπως ανέφερε ο διευθυντής CIA Τζον Μπρέναν, η επίθεση φέρει το «χωρίς καμιά αμφιβολία» το «σημάδι» της «αχρειότητας», τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενεργειών του Ισλαμικού Κράτους .

Και το Τουρκος Πρωθυπουργός απο την πρώτη στιγμή μιλούσε για το Ισλαμικό Κράτος.

Πώς χτύπησαν οι δράστες

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό όταν οι δράστες είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν από το σύστημα ασφαλείας, τότε ένας από τους τρεις πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από το αεροδρόμιο προκειμένου να δημιουργήσει πανικό και έτσι να δώσει την ευκαιρία στους άλλους δύο να μπουν μέσα στους χώρους του Ατατούρκ, να ανοίξουν αρχικά πυρ με τα όπλα που είχαν στα χέρια και στη συνέχεια να ανατιναχθούν.

 

Σύμφωνα με πηγές κοντά στις έρευνες που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δράστες κατάφεραν να περάσουν στο χώρο των αναχωρήσεων.

Ο πρώτος δράστης άνοιξε πυρ αδιακρίτως και στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, στο χώρο του ελέγχου. 

Ακολούθησε χάος και το δεύτερος δράστης που επίσης πυροβολούσε αδιακρίτως φέρεται να κατάφερε να περάσει στο χώρο των αναχωρήσεων στον πρώτο όροφο και να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Ο τρίτος δράστης φέρεται να πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά στην είσοδο του κτιρίου, ώστε να χτυπήσει τον κόσμο που προσπαθούσε να βρει διέξοδο διαφυγής.