X

Πραξικόπημα στην Τουρκία: εικόνα εμφυλίου με άρματα και πυροβολισμούς

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια. Έκλεισαν τα αεροδρόμια. Καταλήψεις κτιρίων και διαδηλώσεις. Μάχη για τον έλεγχο της χώρας.

Ant1news

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει τη δημοκρατική τάξη. Με ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσίευσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ο τουρκικός στρατός ανέφερε πως όλες οι υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν και πως το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να είναι έτοιμος να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο στο εξωτερικό, έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της λαϊκής βούλησης και υποστήριξε ότι πρόκειται για κίνηση που στηρίζουν οι κύκλοι του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορά το εξής: Εάν οι στρατιώτες και τα τανκς βρίσκονται σε αρκετά σημεία της Κωνσταντινούπολης, εκτελούν διαταγές των πραξικοπηματιών, τότε δεν πρόκειται για μειοψηφία, αφού οι δυνάμεις που εμφανίζονται είναι πολλές.

 

Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσης τα κανάλια δεν εκπέμπουν. Το τρίτο ερώτημα αφορά το γιατί οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν την κρατική τηλεόραση και δεν έπραξαν το ίδιο και με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Το τέταρτο ερώτημα αφορά το γιατί μέχρι στιγμής δεν βγήκε κάποιος στρατιωτικός να ανακοινώσει τα περί πραξικοπήματος και υπάρχει απλώς μία ανακοίνωση που διαβάστηκε στα κρατικά κανάλια από μια όμορφη παρουσιάστρια.

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην Άγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς. Η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, αφού πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

 

Δραματικές οι εξελίξεις 

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ, το οποίο έχει κλείσει από τις 23.00. Ακόμα και σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, τη Μπαγντάτ Τζαντεσί, κυκλοφορούν άρματα μάχης στο δρόμο.

Τανκς περικύκλωσαν και το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Πυρά ακούστηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και κοντά στο κτίριο της αστυνομίας στην Άγκυρα.

Άρματα μάχης έχουν παραταχθεί και στη γέφυρα του Βοσπόρου, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία μεταξύ της Ασιατικής και της Ευρωπαϊκής πλευράς. Επίσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κλείσει.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν ακόμα σε κέντρο εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας στην Άγκυρα, ενώ πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι ελικόπτερο έριξε πυρά στο αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, στο στρατηγείο του στρατού στην τουρκική πρωτεύουσα κρατείται όμηρος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο». «Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει». Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα, ενώ διευκρίνησε ότι δεν συμμετέχει ο αρχηγός του στρατού στην επιχείρηση.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί την εξουσία στη χώρα, δήλωσε σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι προχώρησε σε πραξικόπημα.

Η τουρκική προεδρία στο πρώτο της μήνυμα τόνισε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ασφαλής και ότι η προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας έγινε από μία μικρή ομάδα ενόπλων κι όχι από ολόκληρο τον τουρκικό στρατό.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μοιάζει σοβαρή και ότι το κίνημα του στρατού δεν αποτελείται «από απλά μερικούς συνταγματάρχες».

Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά την διάρκεια της νύχτας. Αντιθέτως, ο Ερντογάν σε μήνυμά του ζήτησε από το λαό να βγει στους δρόμους και να αντιδράσει.