X

Αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Βγήκε στους δρόμους ο λαός μετά από προτροπή Ερντογάν. Συλλήψεις στρατιωτικών από την αστυνομία. Για εσχάτη προδοσία θα δικαστούν οι πραξικοπηματίες λέει η κυβέρνηση.

Ant1news

Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, ύστερα από επεισόδια, ταραχές, νεκρούς αλλά και τραυματίες, απέτυχε και οι πραξικοπηματίες άρχισαν να συλλαμβάνονται.

"Το πραξικόπημα απωθήθηκε", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Σημείωσε δε ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επέστρεψε στα καθήκοντά του. Οι πληροφορίες νωρίτερα έλεγαν ότι είχε πιαστεί όμηρος των πραξικοπηματιών.

Από πλευράς του ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάλεσε τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να πάνε στους στρατώνες τους, βάζοντας πάνω απ όλα το έθνος!" Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλ "η Τουρκία δεν είναι μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, ούτε της Αφρικής» (Χουριέτ).

 

 

Άλλωστε, στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης επέστρεψε το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος φερόταν να αναζητά άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

 

Νωρίτερα, η μη κυβερνητική οργάνωση «ο συνασπισμός για τις κοινές αξίες» (AfSV), που συνδέεται με τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν, καταδίκασε με ανακοίνωση της την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν νωρίτερα τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του για την απόπειρα πραξικοπήματος. «Καταδικάζουμε κάθε στρατιωτική επέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας», ανέφερε η οργάνωση.

 

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν όλη τη νύχτα εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ, σε κεντρικούς δρόμους, στη γέφυρα του Βοσπόρου, αλλά και σε κυβερνητικά κτίρια. Ωστόσο, λίγο πριν τις 03.00 τα τανκς άρχισαν να απομακρύνονται και η ηρεμία να επανέρχεται.

 

Το ΤRT επανήλθε σε λειτουργία, ενώ η παρουσιάστρια που έκανε την ανακοίνωση του στρατού, αποκάλυψε ότι την έκανε υπό την απειλή όπλου.

 

Ενώ όμως η κατάσταση είχε αρχίσει να ηρεμεί στην Κωνσταντινούπολη, μια ισχυρή έκρηξη έπληξε το κτίριο της εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα. Ανταποκριτές του Ρόιτερς μετέδωσαν ότι άκουσαν την έκρηξη να αντηχεί στην πόλη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκε απαγόρευση εναέριας κυκλοφορίας πάνω από την Άγκυρα.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε παράλληλα ότι ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον του κτιρίου της τουρκικής Βουλής.

Σοκ στην διεθνή κοινή γνώμη

Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε επίσης, έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι, να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος» στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

 

Τη στήριξη του Βερολίνου στην εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση εκφράζει, με νέα ανάρτησή του στο Twitter, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η Καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον προσωπάρχη της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ. Στήριξη στην εκλεγμένη κυβέρνηση», έγραψε ο κ. Ζάιμπερτ.

Η Σλοβακία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Τουρκία και συντονίζει με τους ευρωπαίους εταίρους την κατάλληλη αντίδραση.

 

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην Τουρκία καθώς τα ΗΕ προσπαθούν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Διεθνή Οργανισμού.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στην Τουρκία, καλώντας επίσης όλα τα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και «σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς».