X

Στον Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται ο έλεγχος της Τουρκίας (βίντεο)

Τουλάχιστον 265 νεκροί, πάνω από 1400 τραυματίες και περισσότερες από 2800 συλλήψεις. Συγκλονιστικές εικόνες από Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Ant1news

Τον έλεγχο της χώρας του φαίνεται πως επανακτά σταδιακά ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά από τη χθεσινοβραδινή απόπειρα πραξικοπήματος, από μέρος στρατιωτικών.

Η απόπειρα ωστόσο, δεν ήταν αναίμακτη, ούτε έχει λήξει το θέμα, καθώς μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ακόμα και μέχρι τις 11:00, ένα ολόκληρο κομμάτι της Άγκυρας δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του Ερντογάν, αλλά από τους πραξικοπηματίες. Πυροβολισμοί ακούγονται και στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως και στο Κοινοβούλιο, που έχει ήδη δεχτεί βομβαρδισμό. 

Τουλάχιστον 265 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 1.430

Οι συλλήψεις πραξικοπηματιών στρατιωτικών έχουν ξεπεράσει τις 2839, ενώ υποστηρικτές του Ερντογάν - οι οποίοι από τη νύχτα βγήκαν στους δρόμους, μετά από κάλεσμα του ίδιου του Τούρκου Προέδρου – προχωρούν σε αφοπλισμό τους, αλλά και σε δημόσιο εξευτελισμό τους. Εικόνες πραξικοπηματιών ξεγυμνωμένων κάνουν το γύρο του διαδικτύου, όπως και αυτές των πολιτών να φωτογραφίζονται με τα όπλα των στρατιωτών πάνω στα τανκς.

Μια ομάδα Τούρκων που αντιτίθεται στην Κυβέρνηση κατέλαβε μία φρεγάτα στην τουρκική ναυτική βάση Γκολτζούκ και ο επικεφαλής του τουρκικού στόλου κρατείται όμηρος, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο ελληνική στρατιωτική πηγή.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες λαμβάνουν μηνύματα στα κινητά τους, μέσω των οποίων η Προεδρία τους καλεί να παραμείνουν στους δρόμους και τις πλατείες. 

 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο αρχηγός της ακτοφυλακής, ουσιαστικά αυτός που ελέγχει και είναι υπεύθυνος για τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός, Αλί Οζτούρκ, καθώς ο αρχηγός  Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιπτέραρχος Μετίν Ιγιντλί με την κατηγορία της συμμετοχής τους στο πραξικόπημα.

 

Σε ξεχωριστό απολογισμό, 104 πραξικοπηματίες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου. 

 

 

Πολλοί από τους στρατιωτικούς παραδίνονται.

Βομβαρδισμοί σε Προεδρικό Μέγαρο και Κοινοβούλιο

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το βομβαρδισμό του Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα από μαχητικό F16, σήμερα το πρωί. Εικόνες από το εσωτερικό του παλατιού κάνουν το γύρο του διαδικτύου, ενώ αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

 

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες και από το τουρκικό κοινοβούλιο, που βομβαρδίστηκε χθες το βράδυ, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση.

 

Βίντεο από το εσωτερικό του δείχνει τη στιγμή του βομβαρδισμού, ενώ οι φωτογραφίες που ελήφθησαν σήμερα το πρωί αποτυπώνουν την καταστροφή, η οποία έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Ερντογάν.

Το χρονικό της απόπειρας πραξικοπήματος

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε από τους πραξικοπηματίες στρατιώτες η ανάληψη της εξουσίας από τον Στρατό. Δυνάμεις του Στρατού κατέλαβαν τη γέφυρα του Βοσπόρου, ενώ πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί λάμβαναν χώρα σε Άκυρα και Κωνσταντινούπολη.


Στρατιωτικοί κατάλαβαν τα στούντιο των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων, ενώ μετά την απελευθέρωσή τους, η παρουσιάστρια του NTV, δήλωσε ότι έκανε την ανακοίνωση υπό την απειλή όπλου. Εικόνες με στρατιωτικούς να απειλούν με όπλα τους δημοσιογράφους, κάνουν το γύρο του κόσμου.

 

Οι πραξικοπηματίες είχαν απαγάγει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το πρωί, αφού είχε αντικατασταθεί με εντολή του Πρωθυπουργού της Τουρκίας,Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε βίντεο που ανήρτησε ο ίδιος ο Μπιλντιρίμ στο twitter, φαίνεται ο Χουλουσί Ακάρ τη στιγμή που απελευθερώνεται.

 

Ο επί ώρες εξαφανισμένος Ερντογάν εμφανίστηκε μέσω Face Time τις πρώτες πρωινές ώρες, καλώντας τον κόσμο να βγει στους δρόμους και ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνει εκκαθάριση του Στρατού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στον Μαρμαρά, όπου έκανε διακοπές. Λίγο μετά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, το ξενοδοχείο που διέμενε ο Τούρκος Πρόεδρος βομβαρδίστηκε, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο αστυνομικών.

Σε σημερινό του διάγγελμα, που έγινε από την Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε εκατοντάδες υποστηρικτές του, ο Ερντογάν απέρριψε την ευθύνη του πραξικοπήματος στον ορκισμένο εξόριστο εχθρό του, Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Ο Γκιουλέν με ανακοίνωσή του αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε προσβεβλημένος από αυτές.

Το σύνολο της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής σκηνής, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, έχει δηλώσει την υποστήριξή του στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.