X

Δύο F16 στόχευσαν το αεροσκάφος του Ερντογάν

Ανώτατοι αξιωματικοί περιγράφουν πώς έγινε η παρενόχληση στο αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου και τι ακολούθησε τη φυγή του από τον Μαρμαρά το μοιραίο βράδυ.

Ant1news

Τουλάχιστον δύο μαχητικά του τουρκικού στρατού παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου το βράδυ της Παρασκευής, την ώρα της εκκίνησης της απόπειρας πραξικοπήματος.

Το περιστατικό έγινε την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεφε από τον Μαρμαρά, όπου βρισκόταν, στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Τουλάχιστον δύο F16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν καθώς βρισκόταν στον αέρα στην πτήση προς Κωνσταντινούπολη. Λόκαραν στα ραντάρ τους στο αεροσκάφος και στα F16 που το προστάτευαν», δήλωσε στο Reuters πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος με γνώση των γεγονότων.

«Το γιατί δεν άνοιξαν πυρ είναι μυστήριο», σχολίασε.

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters πως το αεροσκάφος του Ερντογάν παρενοχλήθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης από το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τον Μαρμαρά από δυο F16, ωστόσο ο Πρόεδρος κατάφερε να φτάσει ασφαλής στην Κωνσταντινούπολη.

Άλλος ανώτατος αξιωματούχος σημείωσε ότι, το αεροσκάφος «είχε φασαρίες» στον αέρα, δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες. Λίγο αφού έφυγε ο Ερντογάν από το θέρετρο στον Μαρμαρά, στο οποίο βρισκόταν, το ξενοδοχείο βομβαρδίστηκε, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο αστυνομικών. «Ξέφυγε από τον θάνατο παρά λίγα λεπτά», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Σχεδόν 25 στρατιώτες κατέβηκαν με σχοινιά από ελικόπτερο στο ξενοδοχείο πυροβολώντας, λίγα λεπτά αφότου είχε φύγει ο Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN Turk.

Ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επίσης είχε βρεθεί στο στόχαστρο στην Κωνσταντινούπολη κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και ξέφυγε την τελευταία στιγμή, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.