X

Ανησυχία στην ΕΕ έχει προκαλέσει το “πογκρόμ” στην Τουρκία

Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει λάβει το κύμα εκκαθαρίσεων του Ερντογάν. Στο “στόχαστρο” αντιφρονούντες στρατιωτικοί, δικαστές, ακόμη και κυβερνήτες. «Είχαν έτοιμο κατάλογο συλλήψεων», λέει ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Ant1news

Τριάντα Τούρκοι κυβερνήτες και περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, μετέδωσε σήμερα το CNN Turk, ενώ το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως 103 ανώτατοι αξιωματικοί έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν επίσης πως ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους έχει φθάσει τους 8.777, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοφανές κύμα εκκαθαρίσεων σε κρατικές δομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έχουν συλληφθεί 7,543 άτομα, εκ των οποίων 6.038 στρατιωτικοί, που είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκτυλίχθηκε τη νύκτα της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 290 ανθρώπους.

 

Αναφορικά με τους ανώτατους στρατιωτικούς, το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή δημοσιοποιεί έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματα τους. Οι αξιωματικοί αυτοί προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και υπηρετούν σε μονάδες και στις τέσσερις γωνιές της χώρας.

 

 

Οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν επίσης δικαστικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τώρα τον κατηγορεί ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

 

Γιοχάνες Χαν: Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι είχε έτοιμο κατάλογο συλλήψεων

Η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήση σε κάποιο στάδιο», σημείωσε ο Χαν. «Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν», πρόσθεσε.

 

ΗΠΑ: Θέλουμε στοιχεία και όχι ισχυρισμούς για τον Γκιουλέν

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές στην Τουρκία πως πρέπει να παράσχει στοιχεία που να αντέχουν τον έλεγχο για να τεκμηριώσει το αίτημά της για την έκδοση από τις ΗΠΑ του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Καλούμε σταθερά την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την ηρεμία και τη σταθερότητα στη χώρα και καλούμε επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Κέρι στο τέλος μιας συνεδρίασης με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναφορικά με το τουρκικό αίτημα να εκδοθεί ο Γκιουλέν, ο Κέρι τόνισε πως «οι ΗΠΑ έχουν μια επίσημη διαδικασία για τον χειρισμό αιτημάτων έκδοσης, η Τουρκία πρέπει να στείλει στοιχεία, όχι ισχυρισμούς».