X

Βίντεο: Η επίθεση των κομάντος στον Ερντογάν – Πώς σώθηκε

Τα 15 λεπτά που έσωσαν τον Τούρκο Πρόεδρο και τα βίντεο με τους στρατιωτικούς που εισβάλουν στο ξενοδοχείο από μόλις έχει φύγει. Τα F16 που τον στόχευσαν.

Ant1news

Όσο περνούν οι ώρες μετά την απόπειρα αρχίζει και ξετυλίγεται το κουβάρι, αφού βγαίνουν στην επιφάνεια συγκλονιστικές πληροφορίες για το πώς έδρασαν οι στρατηγοί τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής. Σήμερα γίνεται γνωστό ότι, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν σώθηκε στο παραπέντε.

15 λεπτά πριν καταφτάσουν 4 στρατιωτικά ελικόπτερα στο ξενοδοχείο του στη Μαρμαρίδα, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, η γνωστή ΜΙΤ, αποκωδικοποίησε συνομιλία πιλότου που έλεγε "Θα έμπαιναν στις σπηλιές μας, πηγαίνουμε στις σπηλιές τους". Αμέσως τότε ειδοποίησε τον Ερντογάν και έτσι βγήκε από το ξενοδοχείο που διέμενε.

Οι πληροφορίες λένε ότι το πραξικόπημα θα το έκαναν το πρωί στις 5.00 αλλά όταν κατάλαβαν ότι η ΜΙΤ το αντιλήφθηκε το επέσπευσαν αλλάζοντας τα σχέδιά τους.

Όταν αποφάσισαν να κινηθούν οι πραξικοπηματίες τελικά, τηλεφώνησαν στον αρχηγό της Πρώτης Στρατιάς, Ουμίτ Ντουντάρ, ζητώντας του να συμμετάσχει στο πραξικόπημα. Εκείνος απάντησε "θα το σκεφτώ" και έκλεισε το τηλέφωνο καλώντας τον Τούρκο Πρόεδρο και τον ενημέρωσε. Μάλιστα ο στρατηγός Ντουντάρ είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι οι πραξικοπηματίες χτυπούσαν το προεδρικό μέγαρο και του πρότεινε να πάει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα μπορούσαν να τον προστατεύσουν. Έτσι, ο Ταγίπ Ερντογάν κατευθύνθηκε προς την Κωνσταντινούπολη.

Πριν όμως απογειωθεί το αεροσκάφος του, η ασφάλειά του υποψιάστηκε τον υπασπιστή του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος ρώτησε τις συντεταγμένες του αεροσκάφους του Ταγίπ Ερντογάν που θα αναχωρούσε από τη Μαρμαρίδα. Τότε αποφάσισαν να αφήσουν πρώτα να φύγει ένα επιβατικό αεροσκάφος και άλλα δύο των τουρκικών το ένα μετά το άλλο στη συνέχεια. Στον υπασπιστή είπαν ότι δεν ήταν γνωστές οι συντεταγμένες. 

Καθ’ οδόν προς Κωνσταντινούπολη δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου, αλλά αναχαιτίστηκαν από άλλα δύο μαχητικά που ελέγχονταν από το κράτος.

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για το ρόλο του υποστράτηγου Ντιτζλί στο αρχηγείο του στρατού, ο οποίος είναι αδελφός του αντιπροέδρου του ΑΚΡ, Σαμπάν Ντιτζλί, και έχει συλληφθεί. Ο Ντιτζλί έπαιξε παιχνίδι προσπαθώντας να πείσει τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, να υπογράψει το πραξικόπημα. Ενώ ήταν με τους πραξικοπηματίες προσποιήθηκε ότι και εκείνος ήταν όμηρος με τα χέρια δεμένα και παρακαλούσε τον Ακάρ να υπογράψει την ανακοίνωση των πραξικοπηματιών.

Πληροφορίες του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι, αν πετύχαινε το πραξικόπημα υπήρχε λίστα με 25 χιλιάδες συλλήψεις, η οποία περιελάμβανε από δημοσιογράφους μέχρι επιχειρηματίες και φυσικά υπουργούς. Θα καλούσαν και κάποιους εν ενεργεία πολιτικούς να αναλάβουν.

Επίσης, σχετικά με τις καταθέσεις συλληφθέντων στρατιωτών ότι τους ξεγέλασαν οι αξιωματικοί λέγοντας ότι πάνε σε άσκηση γίνονται έρευνες από εισαγγελείς και δικαστές για το αν λένε την αλήθεια.