X

“Κόβει κεφάλια” ο Ερντογάν

Ξεπερνούν τις 100.000 οι απομακρύνσεις από όλες τις βαθμίδες της τουρκικής κοινωνίας και πολιτείας. Σήμερα αναμένονται αποφάσεις από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ant1news

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο, με τους εκπαιδευτικούς να παίρνουν «σειρά» στον κατάλογο εκκαθαρίσεων του Ερντογάν. Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα λάβει «σημαντικές αποφάσεις», όπως δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, που υποστήριξε και πάλι την επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις από την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, παραμένει ανοιχτό το "μέτωπο" που άνοιξε με τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι στις αρχές Αυγούστου ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Περισσότερα από 50.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο, ενώ συνεχίζονται οι απολύσεις και στο Στρατό (πάνω από 6000) και το Δικαστικό Σώμα(3000 άτομα). Μεταξύ των απολυθέντων από το Δημόσιο, βρίσκονται και υπάλληλοι του πρωθυπουργικό γραφείου,  του υπουργείου Εσωτερικών, της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, της Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, του υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς. Σήμερα 30 ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι, ακόμη και ο γραμματέας της τουρκικής βουλής απομακρύνθηκαν σήμερα από τα καθήκοντά τους. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τα καθήκοντά τους απομακρύνθηκαν ένας αρχιστράτηγος, δύο ταξίαρχοι και ένας αντιναύαρχος. Επίσης, 245 υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού, όπως δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο αρμόδιος υπουργός, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. 

Στο μάτι του κυκλώνα έχουν μπει και τα Μέσα Ενημέρωσης, σε αρκετά εκ των οποίων ανακαλούνται οι άδειες λειτουργίας. Στο στόχαστρο βρίσκονται όσοι κατά την τουρκική κυβέρνηση υποκίνησαν την απόπειρα πραξικοπήματος και κυρίως οι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Παιδείας της χώρας ανακοίνωσε την απόλυση 15.200 εργαζομένων, ενώ ζητήθηκε η παραίτηση 1.577 πρυτάνεων και κοσμητόρων από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όμως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, αφού το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα, συνδέοντάς τους με την απόπειρα πραξικοπήματος.

 

Οι εκκαθαρίσεις του Σουλτάνου σε αριθμούς

-6.000 αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων συνελήφθησαν

-9.000 αστυνομικοί απολύθηκαν

-Σχεδόν 3.000 δικαστικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

-15.200 εργαζόμενοι στην παιδεία απολύθηκαν

-1.577 πρυτάνεις και κοσμήτορες κλήθηκαν να υπογράψουν τις παραιτήσεις τους

-Πάνω από 24 οι στρατηγοί, μέχρι στιγμής, που θα καθίσουν στο σκαμνί για το πραξικόπημα

-Περισσότερα από 250 εργαζόμενους του πρωθυπουργικού γραφείου του Μπιναλί Γιλντιρίμ απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα τους

-1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

-Συνολικά 28.321 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και η Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς

-492 εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων

 

Ο “πέλεκυς” στα Μέσα Ενημέρωσης

Κανάλια και ραδιόφωνα που σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν βλέπουν από χθες την εποπτεύουσα Αρχή των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων να ακυρώνει τις άδειές τους.

Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTUK) ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του πως έλαβε την απόφαση σε έκτακτη σύνοδο που συγκλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα της 15ης Ιουλίου να ανατραπεί ο Ταγίπ Ερντογάν.