X

Πίεση σε Ερντογάν να μεταβεί σε ελληνικό νησί το βράδυ του πραξικοπήματος

Τι ισχυρίστηκε ο διευθυντής του ξενοδοχείου, όπου βρισκόταν ο Τούρκος Πρόεδρος τη μοιραία νύχτα.Πώς περιγράφονται οι στιγμές από συνεργάτες του.

Ant1news

Συνέντευξη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα ‘Πόστα’. Ο Σερκάν Γιαζιτζί αποκαλύπτει ότι, έκανε πρόταση στον Ερντογάν να τον φυγαδέψει στα ελληνικά νησιά, την νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος θυμωμένος αρνήθηκε.

Σύμφωνα με τον Γιαζιτζί, ο Ερντογάν τον ρώτησε «Σερκάν, πού είναι πιο κοντά για να πάω με πλοίο;». Τότε του απάντησε πρώτα ότι στο Ντάλαμαν θα μπορούσε να πάει, αλλά θα έπρεπε να περάσει μπροστά από τη στρατιωτική βάση. «Αυτό δεν γίνεται, πού αλλού μπορώ να πάω;», ρώτησε ο Ερντογάν τον ξενοδόχο, ο οποίος τότε του απάντησε ότι πολύ κοντά είναι τα ελληνικά νησιά. ‘Εγώ μπορώ να σας πάω’ του πρότεινα. Ο μέχρι εκείνη την ώρα ψύχραιμος Ερντογάν, έχασε την ψυχραιμία του και του απάντησε θυμωμένα «Τί δουλειά έχω στα ελληνικά νησιά; Εγώ σε ρωτάω πώς μπορώ να πάω στην Κωνσταντινούπολη».

Ο Γιαζιτζί συνέχισε να περιγράφει τις επόμενες στιγμές της μεγάλης νύχτας.

 

«Ο Πρόεδρος, μία ώρα αφότου βγήκε στο CNN Türk και έκανε έκκληση προς το λαό να βγει στους δρόμους, χτύπησε το τηλέφωνο του γαμπρού του και υπουργού Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ. Μόλις (ο Αλμπαϋράκ) έκλεισε το τηλέφωνο γύρισε και είπε: ‘Ο λαός με σημαίες στα χέρια ανεβαίνει πάνω στα τανκς. Υπάρχει μεγάλη αντίσταση εναντίον των πραξικοπηματιών. Οι δρόμοι γέμισαν’. Την ίδια ώρα ο υπεύθυνος ασφαλείας του, Μουχσίν Κιοσέ, τον ενημέρωσε ότι οι πραξικοπηματίες υποχωρούν από το αεροδρόμιο Ατατούρκ. Για πρώτη φορά είδα το πρόσωπο του Ερντογάν να χαίρεται».

Το άλλο πράγμα που εξόργισε τον Ερντογάν εκείνο το βράδυ ήταν –σύμφωνα με τον ξενοδόχο- η εισβολή και κατάληψη της κρατικής τηλεόρασης.

«Στο ξενοδοχείο ήρθε και ο νομάρχης της Μούγλα, Αμίρ Τσιτσέκ. Είπε στον πρόεδρο ότι ζήτησε βοήθεια από την αστυνομία και ότι προσπαθεί να κλείσουν τους δρόμους. Έπειτα ρώτησε ‘Θα απευθυνθείτε στο λαό, θα κάνετε δήλωση;»,

Ο Χασάν Ντογάν τότε είπε: «Το TRT έχει πέσει στα χέρια τους. Διάβασαν υπό απειλή την ανακοίνωσή τους». Κι ο Ερντογάν ρώτησε: «Τί; Έπεσε στα χέρια τους το ΤRT;»

Εκείνη την ώρα άλλωστε στον κάτω όροφο από την ανοιχτή τηλεόραση ακουγόταν η ανακοίνωση.

Το σημείο που βρισκόταν ο Ερντογάν όταν έμαθε για το πραξικόπημα

 

Ο Χασάν Ντογάν και ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ έλεγαν τη γνώμη τους το σε ποιο μέσο να γίνει το διάγγελμα.

Τότε ήρθε η ιδέα να συνδεθούν με το CNN Türk μέσω facetime. Του άρεσε η ιδέα του Προέδρου. Ο Χασάν Ντογάν τότε πήρε τηλέφωνο την Χαντέ Φιράτ. Για να μη φαίνεται πού βρίσκεται, ο Πρόεδρος μίλησε μπροστά από μία κουρτίνα και κάλεσε το λαό να προστατεύσει τη δημοκρατία.

Ο Σερκάν Γιαζιτζί περιγράφει επίσης και τη στιγμή της αποχώρησης του Τούρκου Προέδρου από το ξενοδοχείο.

«Ακούστηκε ότι μία ομάδα πραξικοπηματιών κατευθύνεται προς το ξενοδοχείο. Αλλά κανένας δεν γνώριζε από πού και πώς έρχονταν. Κοίταξα έξω από την πόρτα και οι σωματοφύλακες αγκαλιάζονταν σαν να ‘ταν τελευταία φορά. Ο επικεφαλής, Μουχσίν Κιοσέ, έπιασε το χέρι του προέδρου. ‘Κύριε, πρέπει να φύγουμε αμέσως. Εδώ δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο’ του είπε. ‘Αντε με τη βοήθεια του Αλλάχ’ είπε και σηκώθηκε όρθιος. ‘Ο Αλλάχ να μας συγχωρήσει’ είπε και βγήκε για να μπει στο ελικόπτερο. Η πίστα ήταν σκοτεινή. Το ελικόπτερο έσβησε όλα τα φώτα του. Αποφασίστηκε να κάνει χαμηλή πτήση για να μην πιαστεί από τα ραντάρ. Ο Τούρκος πρόεδρος, η γυναίκα του Εμινέ, η κόρη του Εσρά, ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϋράκ και τα 2 εγγόνια του ανέβηκαν στο ελικόπτερο και κατευθύνθηκαν προς το Ντάλαμαν.

Ο Γιαζιτζί άκουσε επίσης τον Ερντογάν την ώρα που μιλούσε με κάποιον στο τηλέφωνο να σηκώνει τη φωνή του και να λέει: «Αν αυτοί έχουν τανκς, εμείς έχουμε την πίστη μας. Αντισταθείτε. Αν χρειαστεί, θα πεθάνουμε». Όταν έκλεισε το τηλέφωνο, ο Ερντογάν γύρισε προς το μέρος του και του είπε: «Σερκάν, αυτή τη στιγμή γίνεσαι μάρτυρας της ιστορίας».

Xθες ο βουλευτής Μαρμαρίδας, Νιχάτ Οζτούρκ, που βρέθηκε δίπλα στον Ερντογάν, όταν ακούστηκε ότι κάτι συμβαίνει εξήγησε στην ‘Hurriyet Daily News’ τις πρώτες στιγμές αγωνίας, λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος φυγαδεύτηκε από το ξενοδοχείο και το αεροπλάνο του προσγειώθηκε πρώτα στην αεροπορική βάση του Ντάλαμαν με κλειστά φώτα. Αλλά μόλις είδε ότι οι πραξικοπηματίες βρίσκονταν κι εκεί έφυγε και κατευθύνθηκε προς Κωνσταντινούπολη.

Ο βουλευτής λέει μάλιστα ότι ο Ερντογάν σώθηκε παρά τρίχα και δεν παγιδεύτηκε στο Ντάλαμαν, επειδή οι στρατιώτες εκεί δεν τους πρόσεξαν και έτσι κέρδισαν χρόνο να απογειωθούν πάλι.

Ο βουλευτής ρωτήθηκε επίσης αν σκέφτηκε ποτέ ο Ερντογάν να πάει στη Ρόδο, που είναι μόλις 15 λεπτά από το ξενοδοχείο του, για να απαντήσει ότι "όχι, δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο".