X

Διεθνής Αμνηστία: βασανισμοί και βιασμοί κρατουμένων μετά το πραξικόπημα

Καλεί την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισκεφθεί «επειγόντως» την Τουρκία προκειμένου «να εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησης».

Ant1news


«Αξιόπιστα στοιχεία» επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλοντας βασανισμούς και βιασμούς κρατουμένων στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος

«Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές» δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν. 

«Η τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατεί ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους έως και 48 ώρες» καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.  Κάνει επίσης καταγγελίες για στέρηση τροφής, νερού και φαρμάκων, εξύβριση, απειλές, ξυλοδαρμούς αλλά και «βιασμούς με κλομπ» αξιωματικών του στρατού. 

Προσθέτει, ότι ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις κατηγορίες σε βάρος τους. 

Η οργάνωση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων να επισκεφθεί «επειγόντως» την Τουρκία για «να εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησης».

Οι καταγγελίες διαψεύστηκαν πάντως από ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο. «Η ιδέα σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σέβεται τον νόμο, είναι παράλογη» είπε και συμπλήρωσε πως «αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς και ενθαρρύνουμε τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δώσουν αντικειμενικές αναφορές». 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, περισσότερα από 13.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση μετά τα γεγονότα της 15ης και 16ης Ιουλίου, ανάμεσά τους 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.