X

“Ναι” στη θανατική ποινή λέει το 90% του τουρκικού λαού

Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι ο Γκιουλέν.

Ant1news


Την επαναφορά της θανατικής ποινής υποστηρίζει το 91,5% του τουρκικού λαού σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ORC.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περίοδο 22-24 Ιουλίου, σε 33 νομούς και δείγμα 1.565 ατόμων, αποσκοπώντας να καταγράψει πτυχές από τον αντίκτυπο του πρόσφατου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι πολίτες, εξάλλου, σε ποσοστό 95% είναι πεπεισμένοι ότι η απόπειρα πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση FETÖ, του Φετουλάχ Γκιουλέν, το 73,5% στηρίζει την απόφαση για την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», το, δε, 96% αποδέχεται τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε βάρος των  πραξικοπηματιών.

Οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (79%), τον Μπιναλί Γιλντιρίμ και την Κυβέρνηση (72.3%),  την Μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση (73.4%) καθώς και την Αστυνομία (75%).

Όσον αφορά στους αρχηγούς της Αντιπολίτευσης τα ποσοστά αποδοχής είναι: 70% για τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, 49.2% για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  και μόλις 6% για τον Σελαχετίν Ντεμίρτας, τον οποίο απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία (94%).

Συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, το πογκρόμ διώξεων. Ομάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναζητούν 47 δημοσιογράφους, για τους οποίους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και οι οποίοι εργάζονταν στη Zaman, όσο η εφημερίδα βρισκόταν υπό την επιρροή του Φετουλλάχ Γκιουλέν. Τώρα η εφημερίδα έχει περάσει στον έλεγχο του κράτους.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, το 1,5% των υπηρετούντων στον στρατό συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος.