X

Φόβοι για φυγή Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

Ο Γκιουλέν αναμένεται να βρει ασφαλές καταφύγιο σε άλλη χώρα. Συνεδριάζει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. 88 εργαζόμενοι του τουρκικού ΥΠΕΞ απομακρύνθηκαν

Ant1news

Η Τουρκία λαμβάνει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας, τον οποίο κατηγορεί ότι διοργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μπορεί να φύγει από την κατοικία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο Μποζντάγ δήλωσε στο Habertutk TV πως ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν μπορεί να διαφύγει στην Αυστραλία, στο Μεξικό, στον Καναδά, στη Νότια Αφρική ή στην Αίγυπτο.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα αίτημα. Αλλά αν υπάρξει θα το αξιολογήσουμε», φέρεται να δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου σε ερώτηση εάν ο Γκιουλέν ζήτησε καταφύγιο στο Κάιρο.

Στο μεταξύ πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων “Ανατολή” αναφέρουν ότι οι “γκιουλενιστές” άρχισαν ήδη να οργανώνονται στην Αίγυπτο, πραγματοποιώντας μάλιστα και μυστική συνάντηση.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει επί πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, είναι ο ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο Γκιουλέν, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα για αλλαγές στο στράτευμα, υπό την προεδρία του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Αναμένεται να αποφασίσει για τις προαγωγές των αξιωματικών του τουρκικού στρατού έπειτα και από το διάταγμα που εκδόθηκε χθες βράδυ με το οποίο διαγράφηκαν 1.684 στρατιωτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Αλλαγές στην ανώτατη ιεραρχία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων δεν αναμένονται επειδή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Εκείνοι που συμμετείχαν ήταν κυρίως ταξίαρχοι και αντιναύαρχοι γι’ αυτό και αναμένεται οι περισσότερες προαγωγές να αφορούν αξιωματικούς οι οποίοι θα προαχθούν σε ταξίαρχους και αντιναύαρχους.

Η προσπάθεια του ΑΣΣ είναι να γίνει πλήρης εκκαθάριση του στρατού από στοιχεία γκιουλενικά που είχαν καταφέρει να εξελιχθούν στον στρατό την τελευταία δεκαετία. Η συνεδρίαση του ΑΣΣ σήμερα ήταν κατά πολλούς ο λόγος της απόπειρας του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. Οι γκιουλενιστές στο στράτευμα φοβόντουσαν τις αλλαγές και την απομάκρυνσή τους και προσπάθησαν να τις αποτρέψουν.

 

88 εργαζόμενοι του τουρκικού ΥΠΕΞ απομακρύνθηκαν

Συνολικά 88 εργαζόμενοι του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών απομακρύνθηκαν από τις εργασίες τους, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι απολυθούν κι άλλοι εργαζόμενοι.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι έχει ιδρυθεί μια επιτροπή και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η απομάκρυνση και άλλων εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι θα περιλαμβάνονται και πρέσβεις.