X

Νέες εκκαθαρίσεις και αναβάθμιση στρατιωτικών στην Τουρκία

Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δήλωση Αμερικανού στρατηγού ότι “σύμμαχοι των ΗΠΑ” βρίσκονται πλέον στις τουρκικές φυλακές.

Ant1news

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας προήγαγε 99 συνταγματάρχες στο βαθμό του στρατηγού ή του ναυάρχου, ενώ αποστράτευσε 48 στρατηγούς, κατά τη διάρκεια των ετήσιων κρίσεων των αξιωματικών, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας.

Η συνεδρίαση του αναφερόμενου στρατιωτικού οργάνου, που είναι αρμόδιο για τις προαγωγές και τις αποστρατείες, έγινε μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος πριν από 15 ημέρες.\

Αναλυτικότερα, στη χθεσινή σύγκληση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, το οποίο διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • 1.684 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.
  • Στις θέσεις τους παραμένουν οι αρχηγοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ. Η μόνη έκπληξη ήταν η απόφαση για παράταση της θητείας του διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, ναυάρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου.
  • Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προήχθη στη θέση του αναπληρωτή αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, ο οποίος είχε διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην καταστολή του πραξικοπήματος.

Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση που είχε χθες με μέλη της προεδρίας του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις και η ΜΙΤ θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο του Προέδρου, τονίζοντας ότι  η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο σύστημα. Μάλιστα, πρόκειται να παρουσιάσει την πρότασή του στην Αντιπολίτευση.

 

Αμερικανός στρατηγός: Σύμμαχοι των ΗΠΑ στις φυλακές της Τουρκίας

Τη δήλωση του στρατηγού Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, ότι οι “Γκιουλενιστές” που επιχείρησαν να ανατρέψουν την Κυβέρνηση στην Τουρκία ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ, παραθέτει μερίδα του τουρκικού τύπου.

Ο Αμερικανός στρατηγός εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ένας αριθμός Τούρκων στρατιωτικών, που υπήρξαν στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, βρίσκονται πλέον στη φυλακή.

 

Πάνω από 18.000 οι συλληφθέντες για την απόπειρα πραξικοπήματος

Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει μέχρι σήμερα περισσότερα από 18.000 άτομα σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Από αυτούς σε 9.677 έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες και πρόκειται να προσαχθούν σε δίκη.

 

Την έκδοση Τούρκων εισαγγελέων από τη Γερμανία και την Ολλανδία ζητάει η Άγκυρα

Την έκδοση εισαγγελέων που είναι φιλικά προσκείμενοι στον Φετουλάχ Γκιουλέν ζήτησε η Τουρκία από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ορισμένοι από τους δικαστές και εισαγγελείς της “παράλληλης δομής” κρύβονται στη Γερμανία, η οποία και οφείλει να τους εκδώσει. Επίσης, ζήτησε από το Βερολίνο να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Τουρκίας για την έκδοση των πρώην Εισαγγελέων Ζεκεριά Όζ και Τζελάλ Καρά, καθώς και από την Ολλανδία να παραδώσει τον εισαγγελέα Φικρέτ Σετσέν.